Repunt de violència masclista: s'investiguen tres possibles casos més aquest cap de setmana
A l’espera de confirmació oficial, la xifra de dones assassinades per les parelles o exparelles en els primers nous mesos d'enguany seria 47, la mateixa que tot el 2022
Cap de setmana tràgic pel que fa a la violència contra les dones. Tres crims des de divendres que s'investiguen com a possibles casos de violència de gènere, de moment sense confirmació de la Delegació del Govern. Un s’ha produït a Castelló de la Plana, l’altre a Oriola (Baix Segura) i un tercer a Cieza (Múrcia).
A Castelló de la Plana, la Policia Nacional investiga com a possible crim masclista la trobada del cos d’una dona de 54 anys en un domicili de la ciutat. La dona era infermera a l'Hospital de la Plana de Vila-real i també havia fet torns en la residència municipal de la tercera edat d'Almassora. A la suposada parella sentimental, de 52 anys, l’han trobada penjada.
Segons fonts pròximes a la investigació, no constaven denúncies prèvies d'ella cap a ell, encara que el presumpte assassí sí que figurava en el sistema VioGén, amb una orde d'allunyament pel cas d'una parella anterior.
L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, va informar dissabte que tan bon punt que hi haja confirmació oficial d'aquest crim com un cas de violència de gènere, el consistori convocarà un minut de silenci a les portes de l'ajuntament perquè tota la societat castellonenca puga expressar el seu rebuig i repulsa.
A Oriola, la Guàrdia Civil va detindre aquest divendres un home acusat d'assassinar la dona. L'arrestat té 82 anys i és de nacionalitat noruega. La víctima, britànica, en té 76 i presenta lesions compatibles amb una agressió amb arma blanca. No consten antecedents per violència de gènere anteriors entre els dos i ella tampoc estava registrada en el sistema VioGén.
L'alcalde, Pepe Vegara, ha condemnat el presumpte assassinat masclista en les xarxes socials i ha recordat que, en cas de confirmar-se, seria el segon cas en sis mesos a Oriola. Vegara ha remarcat que l'Ajuntament no farà cap pas arrere en la lluita contra aquesta la violència masclista.
Des de Xirivella (Horta Sud), el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha expressat aquest dissabte la repulsa i rebuig a aquests fets. El cap del Consell ha dit que no vol posar el focus en la xifra concreta, perquè no vol convertir víctimes i familiars en dades. Així, Mazón ha remarcat que "cada [víctima] ens trenca el cor".
El tercer cas s'investiga a Cieza, on aquest diumenge l’exparella de la dona que van trobar morta en un pou ha passat a disposició judicial. S'ha obert una causa per delictes d'homicidis i trencament de mesura cautelar, una orde d'allunyament en vigor que l'home va incomplir quan es va posar en contacte amb ella i la va amenaçar dies abans de desaparéixer.
Segons explicà el germà de la víctima, la vespra de la desaparició el presumpte assassí va enviar un missatge de WhatsApp a la dona que deia això: “Quan ens veurem, t'enteraràs. T’ho explicaré [...] A tu et passarà alguna cosa”.
Repunt de víctimes mortals de violència de gènere
Actualment, la Delegació de Govern investiga cinc assassinats de dones com a casos de violència de gènere. Si es confirmen tots, enguany ja serien 47 les dones mortes en mans de les parelles o exparelles. Un repunt d'aquesta violència estructural, ja que la xifra iguala el total de feminicidis que es van confirmar en tot el 2022 i també la del 2021.
Pel que fa a les dades de la Comunitat Valenciana, la confirmació els possibles casos de Castelló de la Plana i Oriola, la xifra de víctimes mortals de violència de gènere se situaria en cinc, dues més que tot l'any anterior.
Atenció a les víctimes de violència masclista
El 016 és el telèfon que atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes, igual com el correu 016-online@igualdad.gob.es. També es pot comunicar mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.
En una situació d'emergència, es pot telefonar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, en cas de no poder telefonar, es pot recórrer a l'aplicació ALERTCOPS, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la Policia amb geolocalització.