Repunta la covid: caldrà tornar a vacunar-se?

Experts aconsellen una nova campanya d'immunització a la tardor amb dosis de reforç per a la població major i vulnerable

Doble campanya de vacunació contra la grip i la covid-19
Una dona major es vacuna contra la grip i la covid-19 (arxiu) / Conselleria de Sanitat

Una nova variant de la covid-19, l'XBB 1.15, està darrere del repunt de positius a la Comunitat Valenciana: se situen en nivells semblants a febrer, però en ple estiu. Finalitzada l'alerta sanitària, fa vora un mes que la Generalitat va deixar d'oferir actualitzacions periòdiques sobre la incidència d'aquest virus pandèmic en el territori i només una setmana des que va alçar la prohibició de fumar en les terrasses de bars i restaurants, l'única restricció que es mantenia.

Els contagis ara es monitoren a través de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica i dibuixen un increment de quasi el doble en els darrers dies. Juliol va tancar amb quasi 1.600 contagis nous, segons les dades més recents de la Conselleria de Sanitat. La nova variant és més infecciosa, però potencialment menys perillosa: tenint en compte els nivells d'immunitat que conserva la població, els símptomes es redueixen als d'un refredat lleu.

Evolució dels contagis de coronavirus a la Comunitat Valenciana
Evolució dels contagis de coronavirus a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

En vista d'aquest escenari, no obstant això, les veus mèdiques consultades insisteixen que encara que no hi ha motiu d'alerta, de cara a la campanya de tardor caldria administrar una nova dosi de reforç de les vacunes als grups de població més vulnerables. Especialment, la tercera edat, les persones malaltes o aquelles amb problemes d'immunitat perquè són les que més complicacions poden tindre, assenyala Voro Peiró, immunòleg i investigador de Fisabio.

Els experts coincideixen que la fi de l'alerta sanitària per covid-19 no vol dir que la societat puga abaixar la guàrdia, perquè el virus encara circula. La variant darrere de l'últim repunt, l'XXB, és molt contagiosa entre la població infantil menor de cinc anys i té potencial per a posar en perill la salut de les persones majors amb un sistema immunitari afeblit. Per això, tot apunta que caldrà posar de nou en marxa la campanya de vacunació, amb la població de risc en el centre de la diana de les autoritats sanitàries i els sèrums anticovid com el principal escut. "Les vacunes actuals són les millors de què disposem i ens ajudaran perquè no hi haja tanta infecció ni casos greus", ha remarcat José Antonio Forcada, president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac).

Els especialistes aconsellen també dur sempre una mascareta a la butxaca. Recorden que, tot i que ja no és obligatòria enlloc, constitueix un altre mecanisme de protecció, tant d'u mateix com a l'entorn, en un moment en què no hi ha una altra opció que conviure amb el virus del SARS-CoV-2. "Tots entenem que és incòmode, però l'hem utilitzada molt de temps i és una de les millors maneres d'intentar evitar la transmissió", ha assenyalat Forcada.

També et pot interessar

stats