Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Rescatats sans i estalvis els quatre espeleòlegs atrapats en una cova de Vallada

Després de quatre hores de treball, els bombers i la Guàrdia Civil aconseguiren traure'ls del túnel dels Sumidors, la cavitat més important del món amb un desnivell de 205 metres i 1.300 de recorregut

Així ha sigut el rescat al túnel dels Sumidors, a Vallada
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'abril 2025 - 22:49 Actualitzat: 20 d'abril 2025 - 14:30

Els quatre homes que van quedar atrapats este dissabte al túnel dels Sumidors, ubicat al municipi de Vallada (Costera), han sigut rescatats sans i estalvis, segons han confirmat a À Punt fonts de la Policia Local. Són espeleòlegs aficionats, però tenien prou experiència, i venien dins d'un grup de turistes procedents de Màlaga per a passar uns dies a la Comunitat Valenciana per les vacances de Setmana Santa.

El cap de la policia de Vallada, Santiago Giner ha explicat a este mitjà que els excursionistes estaven dins d'esta popular cova càrstica i, en un moment puntual, es retiraren les cordes després d'haver rapelat un tram. Pensaven que la cavitat era un barranc i que tenia una eixida per la part inferior, però es trobaren amb una sala tancada. Segons sembla, l'equívoc s'ha degut a una mala interpretació de la informació, probablement procedent d'Internet. Com que havien amollat el material de subjecció, no podien retornar tampoc per on s'havien despenjat. Van ser les parelles dels espeleòlegs, que no havien entrat al túnel, les que telefonaren a les autoritats quan consideraren que s'havien excedit del temps per a eixir.

L'avís es va rebre a les 20:51 hores i ràpidament es va mobilitzar un equip de rescat amb membres de diferents cossos d'emergència. Fins al lloc es va desplaçar el Grup Especial de Rescat a Altura (GERA) del Consorci Provincial de Bombers de València, bombers voluntaris de Vallada, i un Grup de Rescat d'Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil, segons fonts del Centre d'Emergències de la Generalitat. El cos provincial de bombers va traslladar dos dotacions de Xàtiva i una unitat de comandament del parc, tal com ha informat l'ens provincial. També hi va acudir de forma voluntària un metge de l'equip de rescat de l'helicòpter V-990, així com la Policia Local de Vallada i mitjans sanitaris: vora una vintena de persones desplegades en un operatiu que va acabar sense més sobresalts i amb final feliç.

Després de quasi quatre hores intenses de treball, passada la una de la matinada, els quatre escaladors eixien a la superfície pel seu propi peu. Els rescatadors pogueren arribar fins al fons de la sima, on estaven aïllats, però afortunadament ben equipats de roba i amb mantes tèrmiques. Feia gelor perquè és una cavitat amb activitat d'aigua i sempre hi ha degoteig, han puntualitzat des del Consorci Provincial de Bombers de València. Els tragueren il·lesos, tot i que cansats i amb símptomes d'hipotèrmia. Els efectius desplegats van ajudar els atrapats en les diverses maniobres per a ascendir i arribar fins a l'eixida. Entre altres coses, hagueren de passar un sifó, una cavitat que té activitat constant d'aigua. "Tot va acabar bé", ha celebrat el cos d'emergències en la xarxa social X.

Una cova no apta per a tots els públics

Segons informa l'Ajuntament de Vallada en la pàgina web, el túnel dels Sumidors és la cavitat més important del món en desnivells càrstics, de roca calcària i representa un desnivell provisional de 205 metres en un recorregut de 1.300 metres, xifres que la converteixen en la cavitat més profunda del món de les desenvolupades en algeps. L'entrada es troba en una xicoteta depressió en la capçalera del barranc del Penyó, al costat del llit mateix.

L'alcaldessa del municipi, María José Tortosa, ha insistit que este paratge no està exempt de riscos i s'ha d'estar "molt preparat" abans d'endinsar-s'hi, perquè no és una experiència apta per a qualsevol. "Insistim que no es pot entrar a l'aventura, i sobretot ha de ser gent experta", ha declarat a À Punt. En tot cas, la regidora ha volgut deixar clar que els quatre espeleòlegs malaguenys venien molt ben equipats, sabien el que feien i enfrontaren la situació amb molta tranquil·litat, fet que va facilitar molt la tasca dels equips de rescat. "Van eixir molt sencers, es notava que era gent que tenia preparació i havia fet açò moltes vegades", ha destacat en la mateixa línia el psicòleg d'emergències Vicent Muñoz.

la Costera Successos

També et pot interessar