Educació obri expedient a la contracta de transport escolar Monbus, després d'un segon dia d'incidències

Els problemes se circumscriuen a la província de València, on els seus autobusos no han arribat a algunes parades i molts no estaven preparats per a embarcar l'alumnat en cadira de rodes

Els pares i mares han portat a l'alumnat a classe amb els seus cotxes particulars / À Punt NTC

Els problemes amb el transport escolar continuen en el segon dia de curs. El servei que opera la contracta Monbus ha arribat tard o, directament, no ha aparegut en diverses parades. Hi ha deu centres afectats, entre aquests cinc d'educació especial, situats a La Safor, la Ribera, l'Horta i la ciutat de València. 

A les deu del matí, una hora després de l'inici de les classes, només havien arribat al Centre d'Educació Especial L'Encarnació de Torrent (Horta Sud) dos dels sis autobusos que hi operen. Les famílies denuncien que els vehicles anaven bruts i no estaven adaptats, per la qual cosa no han pogut pujar els xiquets amb cadira de rodes. "Havia d'haver passat a les huit del matí i no ho ha fet. A menys deu ens han enviat un missatge que anaven a estar, però no estaven. I m'he cansat d'esperar i he marxat (...) És una grandíssima vergonya. Ens sentim discriminats" —ha denunciat en À Punt Vanesa Navarro, mare d'un dels escolars que no ha pogut pujar al transport escolar—. Damunt, venen bruts i el primer tenia dins vidres trencats, no tenim paraules".

Una altra afectada és Montse Huete. Poc abans de les huit ha arribat un missatge confirmat que l'autobús passaria, però en veure que no ha arribat ha decidit portar la filla al centre. Segons ens explica, la filla té autisme i aquests canvis sobtats "la descol·loquen totalment". Huete ha deixat un missatge en el contestador de l'empresa i a les deu del matí encara estava esperant resposta.

Educació obri expedient a la contracta

La conselleria d'Educació ha obert un expedient sancionador a la contracta "perquè assumisca totes les conseqüències, davant un possible incompliment de contracte". L'ha confirmat el president Carlos Mazón durant la visita a Almoradí en el quint aniversari de la DANA del Baix Segura. "La conselleria ho està resolent. Però un només dia que no compleix no és tolerable. No és admissible. Però la conselleria ha iniciat l'expedient corresponent perquè recaiga sobre el que pot haver caigut en un incompliment de les seues obligacions", ha explicat. 

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, ha assenyalat que el problema és "totalment alié" a la Conselleria i afecta 14 de les 197 rutes que hi ha a la província de València, totes adjudicades a la mateixa unió temporal d'empreses (UTE). McEvoy que s'ha reunit de matí amb tres representants de l'empresa, els ha informat directament de l'expedient, després de constatar que els problemes continuaven per segon dia consecutiu.

"Ens asseguren que ha sigut per causes alienes a la seua voluntat, però això és una qüestió empresarial i només demanem que complisquen amb la seua obligació", ha indicat. Aquest dilluns, el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, va assegurar que els problemes se solucionarien en 24 hores. El departament va amenaçar l'empresa de rescindir el contracte per incompliment. 

Hem esperat una hora i quart a la parada i no venia ningú, així que hem decidit marxar

A més de l'alumnat i les famílies, entre les personades que s'han vist perjudicades hi ha els monitors i monitores de l'autobús. "Hem esperat una hora i quart a la parada i no venia ningú, així que hem decidit marxar. Ahir ens n'anàrem a les onze, cansades d'esperar", lamenta Patrícia Fernández. Ha cridat al conductor de l'autobús i assegura que no l'ha agarrat el telèfon.

"Estem sorpresos i indignats. No és just que una empresa que es presenta un concurs no done el que ha promés", lamenta Joan Pastor, el director del CEE L'Encarnació. Ha recomanat les famílies que mentre continua la incertesa, porten en cotxe els fills.

Un miler d'alumnes d'infantil, primària i secundària no van arribar a l'hora el primer dia de classe a l'Horta i les comarques centrals pels problemes amb la Monbus, una de les empreses de l'UTE. La firma gallega, que s'estrena en la contracta del transport escolar, addueix un problema amb la subrogació dels conductors de l'anterior concessionària. Catorze autobusos no es van incorporar el primer dia del curs, fet que va generar problemes en una desena de centres educatius.

Conductors inexperts i rampes no operatives per a l'alumnat discapacitat

À Punt ha pogut constatar que els problemes perviuen també aquest dimarts a les pedanies de València, a la Ribera Alta i a la Safor. A les deu del matí, només havien arribat en hora dues de les onze línies de Monbus que operen a l'IES de Bellreguard. També es reporten incidències a València, en el CEIP Castellar Oliveral. Dels quatre autobusos operatius només un ha completat la ruta. També ací alumnat en cadira de rodes s'ha quedat sense pujar. El conductor ha oblidat la clau per a baixar la rampa, segons explica Soledad García, una de les mares afectades.

Tampoc funcionaven les rampes dels autobusos que fan la ruta al Centre d'Educació Especial Rosa Llàcer de València. En plena ruta s'ha avisat el mecànic perquè arreglara el problema en dos autobusos. En vistes de la situació, la directora, Maica Mollà, ha instat les famílies a portar i replegar els xiquets amb els seus vehicles. "No hi havia cingles ni ancoratges de seguretat suficients... (...) La conductora d'una de les rutes és de fora de València i no coneixia la ruta. Quan treballes amb alumnat amb diversitat i especial això no es pot permetre. Els monitors estan per a atendre'ls no per a orientar els conductors. Hi ha molt de malestar entre les famílies i la comunitat educativa", ha explicat a la televisió d'À Punt.

S'ha donat la licitació a una empresa sense infraestructura, ni personal. Hi ha qui venia d'un viatge internacional i està ara duent xiquets

"S'ha donat la licitació a una empresa que no té infraestructura, ni busos ni personal... hi ha qui ve de fer un viatge internacional a les cinc del matí i està ara duent xiquets. Tu deixaries a algun fill així?", lamenta Naiza Batista, una monitora de CP Lluis Santàngel, ara subrogada per Monbús, que vol denunciar la situació malgrat posar en risc en seu lloc de treball. "El personal no té culpa, no saben on van, van bojos. Arribe sense carburant, amb vehicles bruts, els cinturons no van", adverteix la treballadora.

Les AMPA amenacen amb protestes i "altres accions"

La Confederació d'associacions de mares i pares d'alumnes de la Comunitat Valenciana Gonzalo Anaya ha anunciat que les AMPA associades ja preparen protestes, per si persisteixen les incidències. El president, Rubén Pacheco, assegura que la confederació està estudiant la possibilitat d'emprendre "altres accions", perquè entén que "s'ha vulnerat el dret a l'educació de centenars de menors afectats" que no han pogut arribar a classe.

També et pot interessar

stats