Reunions familiars amb 10 persones i mobilitat temporal entre regions, el Nadal que vol el Consell
La consellera Barceló ha recordat que “l’únic antivirus” per a Nadal és la responsabilitat individual
Trobades socials amb un màxim de sis persones, reunions familiars de deu persones i “flexibilitzar” la mobilitat entre comunitats en els dies festius de Nadal. Són algunes de les principals mesures que proposarà la Generalitat al Consell Interterritorial de Sanitat de la setmana que ve que coordinarà, entre les comunitats autònomes, les principals normes que guiaran les celebracions nadalenques.
Així ho ha anunciat en la roda de premsa setmanal la Consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha detallat les propostes que traslladarà la setmana que ve a la reunió, on espera que s’arribe a un consens entre les comunitats autònomes “perquè no hi ha diferències entre els territoris”.
En concret, la Generalitat proposarà mantindre la limitació vigent de sis persones en les reunions d’àmbit social, que s’ampliarà fins a deu en l’àmbit familiar, “exclusivament” per al 24, el 25 i el 31 de desembre i l’1, el 5 i el 6 de gener. En cas que no hi haguera acord entre els territoris, Ana Barceló ha assegurat que aquesta mesura es mantindria al territori valencià.
Tot i això, la consellera ha apuntat que el nombre de comensals que hi podrà haver a taula no és un “passaport a la immunitat”, ja que no eximeix la possibilitat de contagiar-se. Ha afegit que l’únic antivirus de què es disposa en l’actualitat és la responsabilitat individual de la ciutadania.
“Flexibilitzar” la mobilitat els festius de Nadal
D’altra banda, la titular de Sanitat Universal ha assegurat que demanaran establir una “resposta coordinada” amb la resta de comunitats per a gestionar la mobilitat entre els territoris, que podria “flexibilitzar-se” els dies festius de Nadal. A més, ha recordat que l’estudiantat que tinga la seua residència a la Comunitat Valenciana podrà tornar al seu domicili.
Possible endarreriment del toc de queda fins a la 1
Sobre la possibilitat d’endarrerir el toc de queda fins a la 1 de la matinada, com s’assenyalava en l’esborrany del Ministeri de Sanitat, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha assegurat que estarien disposats a adoptar la mesura si hi ha consens entre les comunitats autònomes i “exclusivament” per als dies festius de Nadal.
Cavalcades estàtiques i negativa a la Sant Silvestre
La consellera ha explicat que la Generalitat recomana no celebrar activitats en què es puguen produir aglomeracions com les carreres nadalenques com la Sant Silvestre o, fins i tot, les cavalcades dels Reis d’Orient. Com a alternativa, proposa celebrar una cavalcada “estàtica” semblant als betlems, en sintonia al que recomana el govern espanyol, en què es podria controlar l’aforament.
Finalment, pel que fa a l’aforament en activitats com el comerç, la restauració o la celebració d’actes religiosos, el Consell aposta per mantindre les mateixes mesures que estiguen vigents fins a una setmana abans de les festes nadalenques. Barceló ha assegurat que abans del 9 de desembre estudiaran si relaxar o no la normativa vigent, d’acord amb la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana.
Sanitat crea un grup de treball per a poder administrar “amb temps” la vacuna
D’altra banda, Barceló ha avançat que la Conselleria ha constituït formalment un grup de treball per a poder administrar i distribuir la vacuna contra el coronavirus "dins del termini i en la forma escaient" una vegada estiga disponible. Així, ha subratllat que la Comunitat Valenciana ja s'ha posat en marxa perquè es puga administrar el tractament, “sempre amb les precaucions pròpies d'un assumpte que ara com ara és una previsió".
Així mateix, la titular de Sanitat ha defensat que al territori valencià hi ha una "gran experiència en vacunació i distribució" i com a exemple ha subratllat que en aquesta campanya de vacunació contra la grip s'ha augmentat de manera "molt rellevant" el nivell de dosis administrades, de manera que, en menys de dos mesos, ja s’han posat 1.035.272 vacunes.