Riba-roja es replantejarà ajudes a festers si no accepten dones

Els homes, que històricament preparaven les celebracions, han votat donar participació al col·lectiu femení i el resultat ha sigut negatiu

Les festes de Riba-roja, malgrat organitzar-les un grup de joves, compten amb subvencions municipals i programen actes en edificis públics
Les festes de Riba-roja, malgrat organitzar-les un grup de joves, compten amb subvencions municipals i programen actes en edificis públics / Ajuntament de Riba-roja de Túria

Una votació entre els joves que organitzen les festes de Fadrins a Riba-roja de Túria ha decidit que les dones no participen en la preparació de les de 2024, una decisió que no agrada l'Ajuntament, que confia que "des del diàleg", se'ls hi puga donar accés perquè, si no és així, es replantejarien la subvenció i ajudes que els ofereixen.

"Continuarem treballant per aconseguir que l'organització de les festes de 2024 puguen fer-la homes i dones", ha assegurat Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria.

Aquesta tradicional festa, que se celebra des de fa "noranta o cent anys", segons Raga, és d'àmbit privat, té lloc durant el mes d'agost i inclou activitats dedicades als joves.

Les festes es programen amb dos anys d'antelació i tradicionalment s'han encarregat de la seua organització els xics, però enguany un grup de dones ha demanat participar en l'organització de les de 2024 i, una votació entre els festers o clavaris majors ha decidit que no poden fer-ho.

"Nosaltres respectem la votació, però l'Ajuntament continuarà treballant perquè el 2024 les dones també participen organitzant la festa. No és lògic que se n'haja exclòs les dones, en el segle XXI també poden participar quan ho desitgen", afirma.

Segons l'alcalde, aposten per "mesures positives", com "implementar que tinga una millor subvenció i siga tot en positiu", encara que si davant una demanda de voler entrar es negara l'accés, "l'Ajuntament es replantejaria la subvenció".

Robert Raga aclareix que es tracta d'una festa d'àmbit privat i que no està organitzada per l'Ajuntament, que sí que els ajuda amb una subvenció municipal. En origen, era la festa a la Verge del Rosari (els Fadrins) organitzada pels solters, mentre que les dones organitzaven la festa a les Dolors, encara que posteriorment va agafar més força la primera festivitat.

També indica que no existeix "cap estatut ni cap acord que prohibisca que l'organitzen també dones" i recorda que quan ell va ser clavari major el 1987, quan sí que van participar dones en l'organització de la festa, encara que va ser una cosa "excepcional".

Tradicionalment, les dones no s'han oferit per a organitzar-les, alguna cosa que ha canviat enguany, quan un grup d'unes cinc dones ha intentat fer-ho.

No obstant això, l'alcalde ha indicat que dialogaran amb els organitzadors dels Fadrins, joves que tenen entre díhuit i dinou anys, sobre la possibilitat que puguen participar dones en l'organització de les festes de 2024.

"Des del diàleg, perquè ací l'important no és la imposició sinó que els homes normalitzen que, quan hi haja una sol·licitud de dones de la seua mateixa cinquena, hi puguen participar", assenyala.

Segons Raga, "encara que poguérem obligar-los, tampoc seria convenient. És un tema pedagògic, encara que sí que és veritat que han de saber que si no implementen aquestes mesures, les subvencions municipals no poden retribuir una festa que no accepta les dones".

També et pot interessar

stats