Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

El risc extrem per Covid-19 pren la costa valenciana

Més de la meitat dels municipis litorals tenen incidències acumulades del virus superiors a 250 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies

Panoràmica de Calp, a la Marina Alta / Xavier Llopis

L'esclat de contagis de la pandèmia avança a velocitats vertiginoses, sobretot per l'àrea metropolitana de València i els municipis litorals de la Comunitat Valenciana. Més de la meitat de les 56 poblacions de costa, 31, estan en una situació de risc extrem per propagació del coronavirus, el nivell màxim de gravetat contemplat en el semàfor del Ministeri de Sanitat. És a dir, registren en els darrers catorze dies incidències acumulades (IA) del virus que superen els 250 casos per cada 100.000 habitants d'acord amb l'última actualització de les dades de la Conselleria de Sanitat Universal, publicades aquest dimarts.

L'augment de la mobilitat i la relaxació de les restriccions sanitàries amb l'arribada de l'estiu, la temporada turística per excel·lència, han impulsat la transmissió, especialment entre la població més jove. Davant els repunts, la Generalitat ja ha fet marxa arrere en la desescalada iniciada després de la Setmana Santa i ha tornat a reimplantar aquest dilluns el toc de queda nocturn entre la una i les sis de la matinada en els 32 municipis amb pitjor situació epidemiològica. Només cinc dels d'ells s'ubiquen en el litoral: Benicàssim, Alboraia, València, Gandia i Meliana.

Però la pandèmia no dona treva i cada vegada són més les poblacions valencianes que entren en risc extrem. Gran part del cordó costaner des de la ciutat de València cap al nord té incidències superiors a 250 i Benicàssim (Plana Alta) és la ciutat on la pandèmia està ara mateix més descontrolada, amb pràcticament un de cada cent veïns contagiat (la IA en les últimes dues setmanes és de 1.018 casos per cada 100.000 habitants).

Més al sud es reprodueixen dos escenaris. Entre Cullera i Altea, la majoria de municipis amb platja també han entrat ja en risc extrem, tot i que només Gandia (550 d'IA) té ara per ara limitada la mobilitat nocturna. A Miramar, on viuen poc més de 2.600 persones, la incidència es dispara fins a 1.117 casos. Des de l'Alfàs del Pi fins a Torrevella la situació epidemiològica és, en canvi, lleugerament més tranquil·la perquè, tot i que la corba de contagis està en alça, creix de manera més pausada.

En l'última setmana preocupa l'evolució d'algunes ciutats turístiques, on la incidència del virus s'ha desbocat i superen de llarg el llindar considerat de risc extrem. Són llocs amb gran afluència especialment en estiu, que reben visitants procedents de totes les comunitats autònomes i on hi ha una gran quantitat de segones residències. És el cas, per exemple, de Calp, Orpesa, i Xàbia, amb 647, 407 i 393 positius per cada 100.000 habitants, respectivament. També Oliva, Peníscola, Cullera o Canet d'en Berenguer registren taxes superiors a 250. Altres com ara Dénia, Benidorm, Xeraco o Santa Pola presenten xifres un poc millors, però la tendència és ascendent i ja estan en risc alt, amb més de 150 contagis per cada 100.000 habitants.

Amb la campanya estival ja en marxa, només quatre municipis de la costa valenciana tenen, de moment, la pandèmia sota control. És a dir, amb incidències acumulades inferiors a 50 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, el que segons els paràmetres del Ministeri de Sanitat els situa en escenaris de risc baix o normalitat pel que fa a la transmissió de Covid-19. Són Guardamar del Segura, els Poblets, Xilxes i Guardamar de la Safor: en els tres últims hi resideixen menys de 3.000 persones.

Els municipis de costa fan una crida a la responsabilitat individual de la ciutadania i els turistes per a frenar l'avanç dels contagis i evitar l'aplicació de noves restriccions que podrien afectar l'economia d'aquestes localitats que reviuen a l'estiu.

També et pot interessar