Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

El risc de pobresa i exclusió es redueix un 3% a la Comunitat Valenciana i afecta el 27,5%

La Comunitat Valenciana es manté en la sisena posició, amb 1,5 punts més que la mitjana a Espanya

Façana deteriorada d'un edifici a València / Shutterstock

El risc de pobresa o exclusió social, que es mesura amb l’indicador Arope, va afectar el 27,5% de la població de la Comunitat Valenciana el 2022. És a dir, 1.401.135 persones, la qual cosa suposa una reducció de 3,1% respecte a l'any anterior.

Evolució de la població en risc de pobresa (2015-2022)

Veure més

Així ho recull l'informe de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN), L'Estat de la Pobresa. Seguiment dels indicadors de l'Agenda UE 2030. 2015-2022, presentat aquest dimarts en el marc del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa que es commemora el 17 d'octubre.

El treball assenyala que la Comunitat Valenciana es manté com la sisena comunitat amb major taxa Arope, amb 1,5 punts més que la mitjana a Espanya.

Veure més

Totes aquestes dades suposen una millora respecte a 2015, designat any de control de l'Agenda 2030, i en el qual l'indicador Arope va ser del 33,2% a casa nostra. Aquest indicador es mesura tenint en compte tres elements: la taxa de risc de pobresa, la privació material i social severa (PMSS) i la baixa intensitat de treball en les llars (BITH).

Segons els elements de renda de 2021, el 2022 el 22,3% de la població valenciana estava en risc de pobresa, enfront del 25,1% de l'any anterior, la qual cosa suposa una reducció de 2,8 punts percentuals.

Ara bé, el 8,9% de la població valenciana (453.719 persones) estava en situació de pobresa extrema, cosa que significa que va obtindre ingressos menors a 560 euros al mes el 2021, i suposa una reducció de 2,2 punts percentuals.

Quant a la privació material i social severa (PMSS), el percentatge de població afectada va ser del 6,7% a la Comunitat Valenciana en 2022 (343.184 persones), enfront del 7,6% —384.418 persones afectades— en 2021.

Respecte a l'indicador BITH, que es refereix a les persones d’entre 0 i 64 anys que viuen en llars en els quals es treballa menys del 20% del potencial total d'ocupació, l'informe assenyala que el 9,3% de la població menor de 64 anys (346.747 persones residents en la Comunitat Valenciana) vivia en llars amb baixa intensitat d'ocupació. La xifra suposa un descens d'1,8 punts percentuals respecte a les dades de l'any anterior: 103.549 persones menys vivint en aquestes circumstàncies.

La presidenta de l'EAPN, Lola Fernández, urgeix a continuar millorant la coordinació entre administracions públiques i conselleries, i també entre aquestes i el tercer sector d'acció social per a optimitzar les eines, estratègies i formes de treball en la lluita contra la pobresa.

"Reconeixem que s'han fet molts esforços en aquests últims anys", ha afirmat Fernández, que destaca que el nivell de risc de pobresa és encara molt alt a casa nostra i defén que amb la inversió social necessària es pot reduir la pobresa.

Fernández demana anar de bracet amb altres administracions públiques i conselleries i reclama "transversalitat i esforços conjunts en la lluita contra la pobresa, i revisar el motiu pel qual les ajudes no arriben a totes les persones que les necessiten".

La presidenta de l'EAPN reclama un acord a les Corts per a continuar reduint la pobresa, i assegura que les estratègies de lluita contra la pobresa basades en el simple creixement de l'economia o en la generació d'ocupació són "insuficients".

Afirma que "cal seguir la senda de la fiscalitat justa perquè contribuïsquen més els qui més s'enriqueixen" i també exigeix "un percentatge significatiu dels fons europeus per a combatre la pobresa i l'exclusió social".

També et pot interessar