Robar betlems s’ha convertit en una moda?

La desaparició d’un pesebre a Elda és el tercer cas de furt de naixements a la Comunitat Valenciana en menys de dues setmanes

La moda de robar betlems s'extén pel territori / À Punt NTC
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
Francesc Manel Antón
18 de desembre 2023 - 18:14

El betlem de la serra de Bolón d’Elda (Vinalopó Mitjà) ha desaparegut per complet només 24 hores després que l’instal·laren. Aquest és el tercer robatori, complet o parcial, de pesebres que es fa públic a la Comunitat Valenciana en menys de dues setmanes. Es tracta d’una coincidència o furtar naixements s’està convertint en una moda?

A l’associació Amics de Bolón, que busca promoure el muntanyisme i crear un parc de muntanya i aventura en aquesta serra d’Elda, el betlem que instal·laren aquest diumenge no els ha durat ni 24 hores. Aquest matí han descobert que havia desaparegut per complet de la cova del Morter on l’havien col·locat per estar especialment a prop del camí dels Reis d'Orient, segons ha explicat a À Punt Juan Manuel Mestre, promotor del grup. 

Els lladres s’han emportat totes les figures del pesebre —el Jesuset, la Mare de Déu, Sant Josep, els tres Reis d'Orient, el bou i la somera, el caganer, i un arbret— que els xiquets i xiquetes de l’associació havien pujat fins a la serra. No els havia passat mai, perquè era la primera vegada que el posaven. La idea era fer una activitat que il·lusionara les criatures i oferir una atracció a la multitud de persones que celebren el dia de Reis al Bolón, diu Mestre, però algú ha decidit endur-se les figures.

Demà mateix hi posarem un altre betlem. I si aquest també el lleven, n'hi haurà un tercer Juan Manuel Mestre - Promotor de l'Associació Amics de Bolón

Això sí, la desaparició del betlem no els ha llevat la il·lusió per Nadal, així que “demà mateix” en posaran un altre. I si aquest també els el lleven, “n'hi haurà un tercer”, assegura el promotor de l’associació. No han denunciat el robatori ni pensen fer-ho, tampoc volen pensar en qui ha pogut endur-se el naixement, diu, perquè “no són dates per a disgustos”. Creuen fermament que la forma més eficaç de lluitar contra el vandalisme és mitjançant l'educació, i que la millor lliçó que poden donar és tornar a posar el pesebre i seguir donant suport a iniciatives per a il·lusionar les criatures. “Denunciar i prohibir no és el camí, sinó educar i aportar el que bonament puga cadascú”. 

Però aquest no és el primer furt en un pesebre que s’ha produït aquest mes de desembre, tot i que sí que és la primera vegada que el furten sencer. El 9 de desembre van furtar la figura del Jesuset del naixement de grandària real del barri de Benimaclet de València i la van substituir per una caricatura, segons va denunciar l'Associació Cultural Poble de Benimaclet.

La Confraria dels Sants de la Pedra i Crist de la Providència de Benimaclet, fundada el 1548 i encarregada de mantindre les festes patronals del barri des de fa segles, va iniciar la tradició de muntar un pesebre de mida real l’any passat, i ja els van furtar aquesta figura. I enguany ha tornat a passar la mateixa nit que s’ha plantat el betlem, segons la denúncia de l’associació, que l'endemà es trobaren que “que havien furtat la imatge del Jesuset i l'havien substituïda per una caricatura”, i van qualificar d’“incíviques” les persones que han comés aquest acte de vandalisme. 

Pocs dies després, dos joves han sostret la figura del Jesuset d’un betlem instal·lat per la Regidoria de Festes com a part de la decoració nadalenca de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), situat al jardí entre els carrers del Pintor Sorolla i de Lillo Juan.

Els lladres demanaren un rescat de 2.000 euros per tornar-la al naixement a través d’un vídeo en la plataforma TikTok, que ha facilitat a la Policia Local detindre els autors del robatori aquest diumenge a la nit. Són dos joves de 19 i 21 anys, que han reconegut l'autoria dels fets i han passat a disposició judicial.

També et pot interessar

stats