Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Rodrigo Hernández (Save the Children) critica l'"estigmatització" dels menes: "Se'ls usa com un boc expiatori"

El delegat de l'organització defensora de la infància a la Comunitat Valenciana reclama a les administracions més coordinació per a donar "la millor resposta" als menors estrangers no acompanyats

08.08.2024 | Entrevista LNM Rodrígo Hernández

La pobresa, la violència de gènere i infantil, l'abandonament dels menors migrants que no tenen família són els principals problemes de la infància a la Comunitat Valenciana, segons Save the Children. És el diagnòstic que ha fet Rodrigo Hernández, el responsable de l'entitat benèfica en esta autonomia, entrevistat este dijous en Les notícies del matí, on ha posat sobretot el focus en els menors estrangers no acompanyats (menes) que arriben des d'altres països i les deficiències existents en els sistemes d'acolliment implementats per les administracions. "Es parla dels menes com si fora un insult, quan és un nom merament descriptiu", ha advertit Hernández, que lamenta que "moltes vegades se'ls utilitza com un boc expiatori" en el relat mediàtic i polític.

L'expert en infància prefereix referir-se estes criatures com a "xiquets i xiquetes a soles", que manquen de referents familiars. I recorda que són menors que arriben a Espanya fugint de la pobresa, la guerra i la fam. "En lloc de parlar d'efecte crida hauríem de parlar d'efecte eixida. Cap persona vol deixar arrere la família, la cultura, llengua, amistats i sa casa si no estan en situacions desesperades", ha subratllat. Per al dirigent de Save the Children, s'ha estigmatitzat de manera injusta estos xiquets i xiquetes "i això no és just".

Segons les xifres de què disposa l'entitat, a la Comunitat Valenciana hi ha aproximadament entre 400 i 500 menors estrangers sense família. Per això, Hernández lamenta que es parle d'"allau" de criatures en un context en què hi ha vora 820.000 xiquets i xiquetes censats a les comarques valencianes perquè això evidencia que "no són molts".

A més, ha aprofitat l'entrevista per a reclamar més places d'acolliment i una major coordinació entre administracions a escala estatal, autonòmica i municipal, per a reorganitzar els sistemes de protecció a la infància i donar a estos menuts i menudes la millor atenció, concorde amb els drets humans. "Com a país, tenim capacitat més que de sobra per a donar-los la resposta adequada, és qüestió de voluntat política. Cal aparcar els crits i les exageracions, i seure a treballar per a donar la millor resposta, que passa per la coordinació de tots els agents involucrats en la protecció de les criatures", ha manifestat.

D'altra banda, el delegat de Save the Children a la Comunitat Valenciana ha assenyalat la importància de la formació digital de la societat i la justícia pels perills que comporta la nova realitat d'internet per als menors. "Són nadius digitals, saben utilitzar internet de manera quasi intuïtiva, però no tenen la maduresa suficient per a saber els perills que hi ha. Necessiten educació digital", ha apuntat. Un acompanyament i supervisió que correspon fer fonamentalment als progenitors, a pesar que —avisa— moltes vegades ells mateixos tampoc som conscients d'eixos riscs.

També et pot interessar