Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Rodrigo Hernández (Save the Children): "El sistema judicial no està preparat per als xiquets i xiquetes"

En el Dia Mundial de la Infància, l'ONG demana jutjats especialitzats per a adaptar-los a la realitat dels menuts víctimes de violència sexual

Xiquets amb motxilles van a escola

En el Dia Mundial de la Infància, que se celebra aquest dissabte, Save the Children alça la veu per a alertar sobre la falta de protecció que pateixen les xiquetes i els xiquets als jutjats quan denuncien abusos sexuals. Un sistema "molt àrid", explica en Les notícies del matí Rodrigo Hernández, delegat de l'entitat a la Comunitat Valenciana, que no està dissenyat per a elles i ells i comporta complicats processos que poden allargar-se cinc anys i es converteixen en un autèntic "calvari judicial", on es veuen obligats a declarar fins a quatre vegades.

Només el 2020 s'interposaren a la Comunitat Valenciana 766 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima un xiquet o una xiqueta, segons l'últim balanç publicat pel Ministeri de l'Interior aquest dijous. I des de l'organització benèfica alerten que aquestes xifres sols representen la punta de l'iceberg, perquè segons els seus càlculs únicament es denuncien vora un 15% de les agressions sexuals que pateixen. "És una realitat que afecta centenars de xiquets i xiquetes i els hem de donar resposta", ha assenyalat Hernández.

Per això, des de Save the Children reclamen repensar el sistema per a adaptar els jutjats a la realitat dels més menuts. Tribunals específics amb personal especialitzat en violència contra la infància: fiscals, advocats, magistrats... "Necessitem un sistema protector, que pose el menor en el centre. I tota la societat, l'estructura, el sistema judicial, ha d'envoltar-lo. No al contrari, no pot ser que estiga rebotant com si fora una pilota de frontó per tot el sistema", ha declarat.

Entre les mesures concretes que exigeixen estan la construcció d'espais agradables, que es puga fer una sola declaració gravada i acurtar els temps de la justícia. Algunes d'aquestes reivindicacions ja es contemplen en la nova llei orgànica de protecció integral de la infància i l'adolescència davant la violència, que va entrar en vigor el passat 25 de juny. La norma, que pretén combatre tota mena de violència sobre els menors d'edat des d'una perspectiva integral, reforça els seus drets i amplia la prescripció dels abusos per a evitar la impunitat de què han gaudit fins ara molts agressors. Són passos avant en la protecció dels xiquets i xiquetes, però des de Save the Children insisteixen que queda molt per fer.

Rodrigo Hernández ha recordat que la prevenció i l'educació són fonamentals: "Defensem un sistema de protecció basat en la prevenció, l'educació, i que estiga capacitat per a identificar els casos de violència només ocorren per a poder tallar-los ràpidament", ha enumerat. Invertir en la generació d'espais "segurs" per a xiquetes i xiquets, amb "nous protocols d'actuació molt clars perquè no es puguen donar aquestes situacions", ha completat l'expert.