Ròtova torna a escaldar raïm 65 anys després
L’última vegada que aquesta localitat de la Safor va transformar raïm en pansa va ser al segle XX, en la dècada dels anys 50
L’escaldada es el procés de transformació del raïm moscatell en pansa. Una tradició que Ròtova va abandonar la dècada dels 50 del segle XX. Aquesta localitat de la Safor ha decidit tornar a escaldar raïm. La Festa de l’escaldada comença aquest diumenge, al riurau de la Rogeta, on està ubicat el Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa.
Segons fonts de l’Ajuntament de Ròtova, les últimes vegades que es va escaldar a Ròtova va ser, entre d’altres, al riurau dels mestrets, dels germans Elies, Maria i Conxeta; al riurau de Bernardino; i al riurau del Coeter. Cap a l’any 1957 la vinya va deixar de donar rendiment.
Vora 65 anys anys després de la desaparició d’aquesta activitat, Ròtova tornarà a escaldar raïm de moscatell, un procés mitjançant el qual s’obté la pansa. En aquesta ocasió es tracta d’un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda.
Cal destacar que aquesta activitat està declarada desde 2018 Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana. Algunes poblacions com Jesus Pobre, a la Marina Alta, encara mantenen la tradició l'últim diumenge d'agost.
L’Ajuntament de Ròtova ja ha condicionat el fornal -especie de forn- per poder escaldar una mostra de raïm. “Volem donar-hi vida i sentit a este espai pensat per a transmetre la memòria de la pansa”.
Programació d’aquest diumenge
La jornada d’aquest diumenge comença a les 8.45h, amb el toc de la dolçaina i a continuació els assistents podran viure l’escaldà, amb una exposició pràctica del procés. Serà al riurau de la Rogeta, també conegut del Roig, als afores del municipi, a la Serreta, seguint totes les mesures sanitàries.
En la iniciativa col·laboren el Col·lectiu Vall de Vernissa, el Centre Excursionista de Ròtova i l’Associació Riuraus al Vernissa.