Rovira assegura que a les EOI hi ha "classes fantasma en 221 grups amb cinc o menys alumnes"
Els conseller d'Educació explica que "si hi ha més matriculats" en les escoles oficials d'idiomes, posaran més unitats, però "els valencians no pagaran unitats buides"
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha assegurat, sobre la reducció d'oferta a les escoles oficials d'idiomes (EOI), que hi ha "classes fantasma en 221 grups amb cinc o menys alumnes".
"Si es matricula més gent, posarem més unitats, però els valencians no pagaran unitats buides", ha recalcat, al mateix temps que ha acusat l'anterior govern del Botànic de no reduir l'oferta abans de les passades eleccions a pesar que "les mateixes EOI sabien que era excessiva".
Rovira (PP) ha respost així a preguntes del PSPV i Compromís en el ple de les Corts d'este dijous, al qual han assistit alumnes i professors de les EOI després de celebrar una concentració contra les, al seu juí, "retallades" en estos centres d'ensenyaments.
Un total de 21 grups amb zero alumnes matriculats, 12 amb un sol alumne, 35 amb dos, 41 amb tres, 60 amb quatre i 52 amb cinc. És com un ensenyament a la carta.
Segons ha exposat el titular d'Educació, quasi la meitat dels grups de les EOI estaven per davall de les ràtios mínimes establides: "21 grups amb zero alumnes matriculats, dotze amb un sol alumne, 35 amb dos, 41 amb tres, seixanta amb quatre i 52 amb cinc". "És com un ensenyament a la carta", ha il·lustrat.
37.000 places sense cobrir: un 40% del total
En conjunt ha assegurat que hi havia més de 37.000 places sense cobrir, un 40% del total, un percentatge que en idiomes com el finés o el romanés arribava al 80%.
Paral·lelament, ha sostingut que durant el curs 2022-2023 un terç dels alumnes van abandonar l'ensenyament a les EOI. "Vostés fan una oferta disparada, es matricula pràcticament la meitat i, a més, un terç abandona els estudis", ha llançat a l'oposició.
En la decisió d'ajustar un poc l'oferta a la demanda i a les dades reals de matriculació, l'única cosa que hem fet és realitzar algunes modificacions en idiomes que clarament no són de l'interés de la ciutadania.
Per esta situació, ha explicat la decisió d'"ajustar un poc l'oferta a la demanda" i a les dades reals de matriculació. "L'única cosa que hem fet és realitzar algunes modificacions en idiomes que clarament no són de l'interés de la ciutadania".
Rovira ha rebutjat així que siga una "gran tragèdia" per a les EOI "suprimir 9.000 places de les quasi 40.000 vacants", la qual cosa no suposa "ni una quarta part".
Acabar amb els "mercenaris de la correcció"
A més, ha garantit que s'acabarà amb la "ingerència" de correctors externs, "coneguts dins de les escoles com a mercenaris de la correcció", per a la certificació de les proves de valencià.
"Vostés han utilitzat professorat extern de secundària: 362 correctors externs que han cobrat 655.000 euros", ha apuntat a l'oposició, i ha criticat que "en la Plataforma d'Ensenyament Públic estaven calladets".
Respecte a l'educació a distància, el conseller ha assegurat que el curs passat va haver-hi 11.600 sol·licituds i només se'n van atendre 5.900, mentre que a partir d'ara s'oferirà la virtual i semipresencial amb l'objectiu d'"arribar a un segment de població més ampli amb dificultats d'accés".