S’obri la consulta perquè les famílies decidisquen sobre la llengua base en Educació
Un total de 570.000 famílies han de triar de manera telemàtica la llengua principal, valencià o castellà, per a cadascun dels fills i filles
La consulta a les famílies perquè decidisquen la llengua base —o castellà, o valencià— que s’aplicarà en l'educació dels fills i filles comença este dimarts i acabarà una setmana després, el 4 de març. En total, 570.000 pares i mares estan cridats a participar en la votació, que serà de manera telemàtica per a cada estudiant matriculat en el segon cicle d'infantil, primària o els tres primers cursos de l'ESO. El resultat s'aplicarà en el curs 2025-2026. En este procés n'hi ha prou que vote un representant legal per cada fill o filla.
La iniciativa ha generat nombroses protestes d'alguns sectors de la comunitat educativa i de partits polítics, que han convocat concentracions i han tractat de paralitzar en els tribunals una votació que consideren “ideològica” i que només busca “marginar el valencià a les aules”.
La consulta s'empara en la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa, una norma contra la qual han recorregut al Tribunal Constitucional. Així i tot, este dilluns el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha deixat clar que la llei, que també ha impulsat el govern valencià esta legislatura “està en vigor i resulta aplicable”. A més, descarta que l'aplicació de la nova orde contra la qual han recorregut diverses famílies supose un “mal o perjuí d'impossible o difícil reparació” i no aprecia una “manifesta il·legalitat” de la llei.
Rovira defensa que la llei dona “llibertat que les famílies trien”
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha assegurat que el Consell no persegueix cap llengua, sinó que dona “llibertat perquè les famílies trien” si prefereixen que la llengua base en la qual estudiaran els fills siga el castellà o el valencià. En resposta a una pregunta sobre esta qüestió en les Corts la setmana passada, Rovira va dir que el model del govern valencià és “equilibrat i completament democràtic” i va lamentar que ara “tots els moviments d'esquerres estiguen en contra del castellà”.
En el departament han assegurat que la consulta de la llengua base “permetrà que es creuen grups en llengua base valencià en les zones castellanoparlants si hi ha demanda de les famílies perquè els seus fills estudien en esta llengua base”. "En aplicació de l'article 8 de la llei de llibertat educativa, es proposarà l'habilitació d'unitats per a satisfer esta elecció de les famílies”, ha assenyalat el director general d'Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, que ha afirmat que un dels objectius de l'orde de la consulta de la llengua és “detectar si existeix esta demanda en les zones castellanoparlants”.
Protestes contra la consulta
Centenars de persones es van concentrar dissabte a la plaça de la Mare de Déu de València, convocats per la Plataforma per l'Ensenyament Públic, per a protestar contra esta consulta per considerar que “vulnera els drets lingüístics de l'alumnat que vol ensenyament en valencià”.
La plataforma considera que la consulta és una “maniobra clarament ideològica” d'Educació, que ha decidit “atacar el model d'educació en valencià creant un problema que no existia”, i demana a la Conselleria que “anul·le la consulta i treballe per a enfortir l'ensenyament en valencià”.