Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

S’obri la consulta perquè les famílies decidisquen sobre la llengua base en Educació

Un total de 570.000 famílies han de triar de manera telemàtica la llengua principal, valencià o castellà, per a cadascun dels fills i filles

Una aula de primària, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La consulta a les famílies perquè decidisquen la llengua base —o castellà, o valencià— que s’aplicarà en l'educació dels fills i filles ha començat este dimarts i acabarà una setmana després, el 4 de març. En total, 570.000 pares i mares estan cridats a participar en la votació, que serà de manera telemàtica per a cada estudiant matriculat en el segon cicle d'infantil, primària o els tres primers cursos de l'ESO. El resultat s'aplicarà en el curs 2025-2026. En este procés n'hi ha prou que vote un representant legal per cada fill o filla.

La iniciativa ha generat nombroses protestes d'alguns sectors de la comunitat educativa i de partits polítics, que han convocat concentracions i han tractat de paralitzar en els tribunals una votació que consideren “ideològica” i que només busca “marginar el valencià a les aules”.

La consulta s'empara en la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa, una norma contra la qual han recorregut al Tribunal Constitucional. Així i tot, este dilluns el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha deixat clar que la llei, que també ha impulsat el govern valencià esta legislatura “està en vigor i resulta aplicable”. A més, descarta que l'aplicació de la nova orde contra la qual han recorregut diverses famílies supose un “mal o perjuí d'impossible o difícil reparació” i no aprecia una “manifesta il·legalitat” de la llei.

El web, col·lapsat "durant uns minuts"

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha assegurat este dimarts de vesprada, a l'entrada del ple del Consell, que la consulta es desenvolupa "molt bé", tot i que ha reconegut que hi ha hagut "un xicotet problema a primera hora", perquè "moltíssima gent tenia ganes de votar i s'ha col·lapsat el web durant uns minuts".

"El director general em va avisar ahir que si unes 3.000 persones tractaven de votar al mateix temps, podria passar això, però pocs minuts més tard s'ha solucionat", ha apuntat el conseller. A més, els tècnics informàtics ja treballen a solucionar un problema amb l'aplicació mòbil durant la votació. "Problemes del directe", ha assegurat, llevant gravetat a la situació.

Això sí, el titular d'Educació ha rebutjat donar xifres de participació en el primer dia de la consulta o durant el període obert per a votar. "Jo espere que la participació siga àmplia, que la gent vote amb total llibertat. Qui vullga més valencià, que vote més valencià i qui vullga, més castellà, que vote més castellà", ha dit. "Es tracta de donar llibertat a les famílies", ha insistit.

Precisament este dimarts, durant la junta de síndics a les Corts, el PSPV i Compromís han cridat a votar valencià com a llengua base en l'educació, mentre que el PP i Vox han tornat a al·ludir a la “llibertat” que, al seu entendre, fomenta este procés. 

El PSPV denuncia una confrontació "mai vista" en la comunitat educativa

José Muñoz (PSPV) ha demanat votar “sí al valencià”, per considerar que el Consell “intenta minoritzar una llengua ja minoritzada" i "expulsar el valencià de les aules”. A més, els ha acusat de “confrontar les famílies” i “llevar oportunitats a les més humils”. Muñoz ha lamentat que "mai hi havia hagut una confrontació tan brutal", tant dins de la comunitat educativa com entre els pares i mares, entorn del valencià, una batalla al seu parer "artificial i estèril, però que té conseqüències”. El síndic del PSPV ha garantit que el seu partit “portarà esta situació on faça falta”.

Compromís diu que la votació "no té garanties", perquè no hi ha "custòdia de vot"

En un comunicat, el portaveu d'Educació de Compromís, Gerard Fullana, també ha apuntat que “milers de famílies han rebut un missatge que indica que el seu vot no ha quedat registrat per un error en el servidor a l'inici de la votació”. 

Per la seua part, el síndic del partit, Joan Baldoví, ha assegurat que la consulta és “un caos" i "no té garanties", perquè "no es pot votar presencialment" i tampoc hi ha "una custòdia de vot, que garantisca seguretat i un seguiment democràtic d'esta consulta”, segons ha advertit. A més, ha sostingut que és una mostra més "de la incompetència de la Generalitat i de José Antonio Rovira, el pitjor conseller d'Educació de la història”, ha sentenciat.

El PP rebutja que el Consell fomente "odi" cap al valencià

La portaveu adjunta del PP a les Corts, Laura Chulià, ha rebutjat que el Consell fomente l'“odi” al valencià. Segons ha defensat, “l'única cosa que fa és complir amb el que va prometre a tots els valencians” i ha acusat l'oposició de pensar en una "democràcia de trinxeres".

En un comunicat, la portaveu d'Educació del PP, Beatriz Gascó, ha defensat l'aposta del Consell “per la llibertat educativa", en contra de la “imposició del Botànic, que només va aconseguir que els joves deixaren d'usar el valencià”. També ha fet una crida a la participació de les famílies perquè "puguen triar lliurement la llengua en la qual volen que estudien els fills, que el valencià i el castellà convisquen en harmonia”.

Vox celebra que "els pares per fi tenen lliure elecció"

El síndic de Vox, José María Llanos, ha celebrat que els pares i mares “per fi tenen lliure elecció” per a triar la llengua de l'educació dels fills. “Jo vaig estudiar tota la meua vida en castellà i conec el valencià”, ha remarcat en castellà. A més, ha reiterat les seues crítiques al president de la Diputació de València i del PP provincial, Vicent Mompó, per demanar votar valencià en la consulta: “Un polític no pot incitar que els ciutadans prenguen una decisió”.

Protestes contra la consulta

Centenars de persones es van concentrar dissabte a la plaça de la Mare de Déu de València, convocats per la Plataforma per l'Ensenyament Públic, per a protestar contra esta consulta per considerar que “vulnera els drets lingüístics de l'alumnat que vol ensenyament en valencià”.

La plataforma ha considerat la consulta una “maniobra clarament ideològica” d'Educació, que ha decidit “atacar el model d'educació en valencià creant un problema que no existia”, i ha demanat a la Conselleria que “anul·le la consulta i treballe per a enfortir l'ensenyament en valencià”.

Educació Llengua Consulta llengua

També et pot interessar