S’obri una nova boca al Cumbre Vieja mentre la lava continua avançant cap a la mar

Actualment ja són nou les boques que té aquest volcà, que va entrar en erupció ahir diumenge a l'illa canària de La Palma

S'obri una novena boca al volcà Cumbre Vieja

Ja són nou les boques obertes al volcà Cumbre Vieja. Segons han confirmat de fonts de la Guàrdia Civil a l’equip d’À Punt que es troba a La Palma, són nou les boques que brollen ara mateix des que va començar l’erupció del volcà, ahir diumenge.

A aquestes hores la lava continua el camí cap a la mar sense que els serveis d’emergències puguen evitar-ho. Amb tot, no s'han complit les previsions inicials, que pronosticaven que arribaria a la mar a última hora de la vesprada. L'activitat sísmica s'ha reduït i la velocitat del magma és inferior.

Aquesta nova boca ha obligat les autoritats a evacuar una nova zona, la de Tacande.

Ismael Llarena, sergent de bombers del Consorci d’Emergències de Gran Canària, ha explicat a À Punt que actualment hi ha quatre colades que baixen pel vessant cap a la mar i que es desenvolupen lliurement. Una colada és un mantell de lava fluida que pot arribar a ser molt extens en els casos de les erupcions per fissures com la del Cumbre Vieja.

Llarena reconeix que no estan tenint cap èxit en la tasca principal, que és protegir els habitatges, perquè les colades tenen moltíssima força i no poden parar-les. Tampoc a l’hora d’apagar els xicotets focus d’incendi que es van generant ja que, el que apaguen hui, demà se'l menjarà el volcà. 

També llança un missatge d’advertència a la població perquè no s’acosten prop de les colades. Afirma que hi ha gent que se salta els controls per a accedir a les zones més pròximes a la lava amb la intenció de fer-se selfies, cosa que els sorprén molt perquè els efectius que treballen a la zona ho temen, ja que l’erupció no és cap joc. Hi ha gent que està perdent la seua casa i els riures i els selfies és millor deixar-los per a un altre moment, postil·la. 

Baixada de l’activitat sísmica

La sismicitat a l'illa de La Palma ha baixat dràsticament aquest dilluns, que ha registrat només set xicotets terratrémols en el que ha passat de jornada, enfront dels 127 diaris de mitjana en les tres jornades precedents.

L'activitat sísmica va començar a reduir-se aquest diumenge, després de l'erupció del volcà. Des d'aquell moment fins al final del dia només es van generar 15 tremolors.

El primer dels sismes d'aquest dilluns ha tingut lloc a les 4.50 hores de la matinada, i ha tingut una magnitud de 2,8 en l'escala de Richter, segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

El més important dels sismes de hui ha sigut de magnitud 3, a les 7.34 hores (hora canària), mentre que l'últim terratrémol fins ara ha tingut lloc a les 14.52 hores, i ha sigut de magnitud 2,3.

Sánchez supervisa l’evolució del volcà

El president del govern, Pedro Sánchez, que va cancel·lar un viatge a Nova York previst per a diumenge per a desplaçar-se a La Palma, continua a l’illa atenent de prop l’evolució de l’erupció. Aquest matí s'ha desplaçat a la zona afectada per a conéixer de primera mà la situació i ha participat en una comissió de seguiment de l'evolució de l'erupció. Després ha visitat, acompanyat del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el centre d'acolliment d'afectats per l'emergència volcànica, situat a l'aquarterament d'El Fuerte i que atén la Creu Roja.

Més tard, ha assistit al comité director del pla especial de Protecció Civil i atenció d'emergències per risc volcànic (Pevolca) i, ja a la vesprada, s’ha desplaçat a les zones més afectades per l’explosió, en companyia novament del ministre de l’Interior. Allí ha sigut testimoni de l’avanç de la lava cap a la mar i ha aprofitat per a posar en valor les tasques de coordinació d’emergències que estan portant a terme des del punt de comandament avançat, instal·lat al centre de visitants del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente.

També et pot interessar

stats