Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

S'obri una nova boca eruptiva a Tacande i hi ha més evacuacions

La nova boca s'ha obert a uns 900 metres de la principal, per la qual cosa s'ha demanat a la població que s'allunye del lloc

Imatges aeries dels efectes de la lava
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de setembre 2021 - 10:01 Actualitzat: 22 de setembre 2021 - 11:18

A l'illa de La Palma, l'activitat volcànica no s'atura. Poc abans de la mitjanit s'obria una nova boca, una nova fissura a la localitat de Tacande. Immediatament, les autoritats ha alertat els veïns de la zona i els han evacuat. Les seues cases estan en la trajectòria de les noves colades de lava que poden sorgir.

La nova boca del volcà s'ha obert a uns 900 metres de la principal, per la qual cosa s'ha demanat a la població que s'allunye també del lloc. Tacande és una població amb 704 habitants. S'ha procedit a desallotjar tots els habitants que viuen prop de la trajectòria que recorrerà la lava. Per precaució s'ha demanat a la resta de la població que també abandone les cases. Fins ara aquest nucli estava fora de la zona d'exclusió que havien perimetrat les autoritats.

Aquests veïns se sumen als més de 5.500 que ja havien sigut evacuats per viure prop de la zona d'erupció o prop del camí que previsiblement seguirà la lava. Ara com ara hi ha un centenar de cases afectades, encara que la xifra exacta només es podrà determinar quan culmine el procés volcànic.

La lava ja ha entrat al poble de Todoque, una localitat, ja desallotjada, d'uns 1.200 habitants, a una velocitat d'uns 120 metres per hora, per la qual cosa l'arribada del magma fins a la mar podria tardar molt més del que es preveu.

Els tècnics de la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de Canàries han assegurat que si la població fa cas a les recomanacions de les autoritats, no ha d'haver-hi problemes per a la seguretat de les persones. Per a tots els afectats, el govern espanyol i el de Canàries gestionen la resposta de les administracions. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha garantit que es reconstruirà la zona.

Aquesta erupció, l'octava que viu La Palma en temps històrics, des del segle XV, brolla per dues fissures alineades de nord a sud i separades entre si uns 200 metres, amb diversos punts d'emissió, segons ha detallat el comité científic que segueix l'emergència.

Un terratrémol sacseja de nou La Palma

Un terratrémol de magnitud 3,8 en l'escala de Richter ha sacsejat aquesta nit La Palma, amb epicentre al sud-est del municipi de Tazacorte i focus a tres quilòmetres de profunditat, segons informa l'Institut Geogràfic Nacional. La tremolor s'ha registrat a les 21:32 hores, hora canària; no ha ocasionat danys i s’ha sentit en diversos municipis de l'illa. L'Institut Vulcanològic de Canàries eleva la magnitud a 4,1 graus. Es tracta del terratrémol de major magnitud que es registra a l'illa des de diumenge, quan un sisme de 3,8 a les 11:46 hores va precedir l'inici de l'erupció (a les 15:13 hores).

Se suspenen les classes en tres municipis

La Conselleria d'Educació del Govern de Canàries manté la suspensió de l'activitat lectiva als centres educatius d’El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte. Educació recorda que les classes continuaran suspeses "fins que se’ls informe que poden reobrir els 20 centres docents que hi ha en aquests tres municipis".

La lava ha afectat les instal·lacions del col·legi Los Campitos, amb 23 alumnes matriculats, i també amenaça el col·legi Todoque, que suma 25 places escolars.

Volcà de La Palma

També et pot interessar