Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Per què s'ha tenyit de rosa una llacuna de l'Albufera?

La falta de pluges i les altes temperatures afavoreixen la proliferació d'un microorganisme en les aigües que les fa canviar de color 

La llacuna del Racó de l'Olla, este dijous / À Punt NTC

Qui haja passat per l'Albufera recentment s'haurà adonat que una de les llacunes, la que està al nord de la reserva del Racó de l'Olla, presenta un color inusualment rosat, allunyat del verd cridaner i fluorescent habitual i més propi de paisatges en enclavaments exòtics com Yellowstone (Estats Units). No és la primera vegada que passa ni vol dir que l'ecosistema s'ha tornat boig o que algú ha llançat tint a l'aigua, sinó que el fenomen té explicació científica. Es deu, senzillament, a la calor.

Com ha explicat este dijous el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, des del 15 de juliol, esta zona de l'aiguamoll ha anat registrant una coloració rosada creixent, fins que finalment una setmana després ha adquirit plenament este color. Una tonalitat entre rosa i amarronada que contrasta amb la imatge verda a què estem acostumats i que es deu a la presència d'un bacteri anomenat Thiocapsa, segons les veus expertes. Este microorganisme prolifera en entorns molt salins, amb condicions de poc oxigen dissolt en l'aigua, i utilitza el sofre que hi ha de manera natural per a fer la fotosíntesi.

Precisament, la falta de pluges dels últims mesos i la situació de sequera han conduït el parc de l'Albufera a situar-se en els mínims anuals d'inundació. En este període estival, quan les temperatures són molt elevades, l'aigua de les llacunes de la reserva arriben als nivells màxims de salinitat, superant fins i tot la mar. Això genera unes condicions d'"hipersalinitat" beneficiosa per als microorganismes de Thiocapsa. Estos bacteris esfèrics i molt menuts, que fan entre 1 i 3 micres de diàmetre, "produeixen diversos pigments del grup dels carotens que són els responsables de la coloració rosada que s'observa en les aigües en què prolifera" aclareix la regidoria responsable de la Devesa-Albufera.

Les condicions meteorològiques del final de l'estiu propicien situacions idònies perquè el bacteri Thiocapsa tinga un creixement ràpid i forme "denses floracions com la que estem vivint estos dies", afig l'entitat. Este procés cromàtic que tiny de rosa la llacuna de l'Albufera és temporal. Durarà a penes unes setmanes i acabarà desapareixent quan ploga o baixen les temperatures i es reduïsca la salinitat de l'aigua, ja que això augmentarà de manera notable els nivells d'oxigen.

València Medi ambient