Sagunt instal·la sensors d’última tecnologia per a preveure el risc de caiguda dels arbres

Detecten una deformació que permet avaluar de manera primerenca l’estat interior de l’exemplar

El monitoratge dels arbres, gràcies als sensors, permet conéixer l'evolució de l'arbre i previndre riscos / À Punt NTC

La sequera, les altes temperatures, les plagues o l'envelliment de l'arbrat són algunes de les causes que estan darrere dels arbres que cauen o de les branques que es desprenen, una situació que preocupa, sobretot, a les ciutats, on la caiguda dels elements arboris té més probabilitats de causar danys materials i humans. Per això, Sagunt (Camp de Morvedre) ha decidit posar la bena abans de tindre la ferida i ha col·locat sensors en les palmeres per a detectar possibles problemes i evitar esglais innecessaris.

Miguel Ángel Núñez, encarregat de Jardins de la Societat Anònima de Gestió de Sagunt, explicava a À Punt que els últims anys han detectat la caiguda d’alguna palmera aparentment sana. “Van caure i en les revisions que fem mensualment no detectàvem cap problema”, admetia.

Segons dades de la Societat Anònima de Gestió de Sagunt, vora 150 palmeres de la ciutat podrien ser perilloses per a la seguretat urbana per la inclinació o deformació estructural que presenten. Els motius en són molts: l’alçària i l’edat que tenen, a més de la resistència o el punt on es troben.

Ara bé, hi ha un moment en què seria possible detectar aquesta caiguda futura: quan es detecta una deformació a l’arbre, com explica Manolo Padilla, director tècnic de Safesttree, una empresa que implanta un sistema tecnològic innovador creat per a previndre accidents per la caiguda d’arbres i branques.

Per a aquesta raó, en l’arbrat de Sagunt s’han instal·lat uns sensors en els arbres que permeten monitorar-los. “Els sensors mesuren la inclinació d’eixa palmera per a poder detectar alguna anomalia en el moviment que normalment tenen pel vent”, apuntava Núñez.

Gràcies a estos sensors, Manolo Padilla assenyalava que, per exemple, s’ha detectat que una d’eixes palmeres té una inclinació progressiva. “Els sensors ens han permés identificar que està més inclinada hui que quan van posar el dispositiu; concretament, en els tres últims dies s’ha inclinat un parell de graus més”, confirmava a À Punt.

Quan es detecta un arbre amb risc significatiu, se li practica una avaluació més exhaustiva per a concretar el risc. 

També et pot interessar

stats