Sagunt recull en una hora 53 litres, quasi la mateixa pluja que en els últims huit mesos

Els bombers rescaten una dona i les dos filles, que havien quedat atrapats en el seu cotxe en un camí

Un dels accessos a Sagunt negat per l'aigua, després de les pluges de primera hora del matí
Un dels accessos a Sagunt negat per l'aigua, després de les pluges de primera hora del matí / Kai Forsterling (Efe)

Sagunt ha despertat en esta primera jornada de juliol amb una estampa insòlita: la d’alguns carrers negats d’aigua. La tromba d’aigua que ha caigut a la ciutat a primera hora del dia, i que ha deixat en només una hora més de 50 litres per metre quadrat, han col·lapsat la ciutat i ha deixat atrapats una dona i els seus dos fills en un camí del municipi. La ciutat anotava este dilluns més de 71 litres de pluja, segons els pluviòmetres de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Dels 71,2 litres que han caigut a la capital del Camp de Morvedre a primera hora, 53,2 litres ho han fet en només una hora. Es tracta d’una intensitat atípica. De fet, sobre la ciutat han caigut quasi tants litres durant eixa hora com els recollits entre octubre i maig, quan anotava 60,6 litres per metre quadrat, com assenyalen des de la delegació valenciana de l’Aemet.

Davant d'esta intensitat, ràpidament han quedat negats passos subterranis i alguns camins del terme municipal. Ha sigut el cas d’una dona i les dos filles, que han quedat atrapats dins del cotxe al camí de Gausa de Sagunt i els han hagut de rescatar els bombers.

Inicialment, i fins que han arribat els bombers de Sagunt, els ha ajudat un altre conductor. En arribar els efectius del Consorci, els han trobat “nervioses, però en bon estat de salut”. Les mateixes fonts han indicat que, donat que eren franceses, els han ajudat a fer els tràmits que calen en casos com estos.

El fet que les precipitacions hagen caigut durant la primera hora del matí, en plena hora punta, a l’inici de la jornada laboral, ha dificultat encara més els moviments per la ciutat, que a més de l’aigua pels carrers veien com s’alentia molt el trànsit en la N-340, entre Sagunt i Puçol, i en l’autopista AP-7 al seu pas per la ciutat.

Les precipitacions, que han deixat més de 50 litres en només una hora, han obligat a tallar diverses carreteres al seu pas per Sagunt
Les precipitacions, que han deixat més de 50 litres en només una hora, han obligat a tallar diverses carreteres al seu pas per Sagunt / Kai Försterling (Efe)

Un conductor, a qui la tromba d’aigua de les 7:30 hores del matí pillava en la carretera, manifestava a À Punt haver tardat més de tres quarts d’hora en arribar de Puçol fins a Sagunt, quan és un trajecte que es pot fer en a penes un quart d'hora.

També s’ha hagut de tallar, en els dos sentits, l’autovia Mudèjar al terme de Sagunt i la CV-309, en el barri de Baladre de Sagunt. “Era una barbaritat de pluja la que queia”, afirmava.

Altres conductors, que circulaven en l’AP-7 en direcció a València cap a la mateixa hora assenyalaven que, entre Sagunt i Almenara hi havia una cortina d’aigua, que impedia la visibilitat, de fet eren molts els vehicles que intentaven apartar-se al voral o circulaven lentament pel carril dret amb les llums d’emergència.

Més enllà dels xicotets incidents generats per les intenses precipitacions, els vianants les han rebudes amb resignació. “Benvinguda siga, que feia molt de temps que no plovia”, admetia una vianant que recorria el centre de la ciutat proveïda de paraigua. “Plovia a bots i barrals, però era una aigua preciosa”, admetia una altra que assegurava haver escoltat la pluja ja de matinada.

També et pot interessar

stats