Salut Pública confirma un brot de tos ferina a Guadalajara amb 124 afectats

El brot afecta principalment l’àmbit escolar, amb només sis adults malalts

Hospital Universitari de Guadalajara
Hospital Universitari de Guadalajara / Direcció General de Salut Pública de Castella-la Manxa

La Direcció General de Salut Pública de Castella-la Manxa ha confirmat aquest dijous que hi ha un brot de tos ferina a Guadalajara amb 124 afectats, principalment en l'àmbit escolar, i la majoria són xiquets. En una nota de premsa, la Conselleria de Sanitat ha informat que entre els afectats hi ha sis adults i també dos casos detectats a col·legis de la Comunitat de Madrid. Així mateix, ha indicat que en tots els casos, s'ha fet l'estudi de contacte (familiars, escolars i extraescolars), i s'ha recomanat aplicar quimioprofilaxi i completar la pauta de vacunació si procedira. A més, s'ha remés una nota informativa als centres educatius, als espais on fan les activitats extraescolars i a les famílies.

Malaltia infecciosa i molt contagiosa

Sanitat ha detallat que la tos ferina és una malaltia infecciosa causada pel bacteri Bordetella pertussis. És molt contagiosa per via respiratòria i suposa un risc greu per a la vida dels lactants si no estan vacunats. La infecció pot ser greu també en persones immunodeprimides i dones embarassades.

Els seus símptomes es desenvolupen en dues fases. La primera sol durar una o dues setmanes i pot confondre's fàcilment amb un catarro o altres infeccions respiratòries, ja que causa congestió nasal, febre baixa i tos lleu ocasional. A partir de la segona setmana, és quan poden aparéixer els símptomes més greus, especialment atacs de tos ràpids, violents i incontrolables.

La Conselleria de Sanitat ha recalcat que les autoritats sanitàries insisteixen en la importància de la vacunació com a estratègia clau per a protegir enfront d'aquesta mena de malalties i del fet que els casos confirmats i els contactes complisquen les indicacions de Salut Pública. També ha assenyalat que els experts han detectat un augment dels casos de tos ferina després de la pandèmia de covid-19, tant a Espanya com en l'àmbit internacional.

També et pot interessar

stats