Salvador Lara, arquitecte: "L'especulació fa que comprimim més les cases i no deixem espai a la ventilació"

El degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana reivindica l'arquitectura tradicional com a ferramenta per a compassar les cases a les necessitats de les persones i construir ciutats més adaptades al canvi climàtic

01.08.204 | Entrevista LNM Salvador Lara

Més vivendes, però encaixades en menys espai. És la tònica que s'ha instal·lat en la construcció de les últimes dècades i que ha derivat en una pèrdua de riquesa arquitectònica a les ciutats que empitjora la qualitat dels edificis. Ho ha alertat Salvador Lara, degà del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana (Coacv), entrevistat en Les notícies del matí este dijous.

En realitat, la manera de construir continua sent "pràcticament la mateixa" que fa segles perquè, de fet, "una casa al Cabanyal [València] no dista molt d'una domus romana". El que passa és que s'ha perdut el terme mitjà per la irrupció en el sector dels grans promotors i la proliferació dels blocs d'immobles prefabricats, amb les conseqüències que això comporta per als habitatges: "L'especulació fa que comprimim molt les cases, que no deixem espais enmig per a ventilar", ha apuntat.

En contraposició d'este model d'urbanisme descontrolat, Lara ha defensat l'arquitectura tradicional valenciana com una ferramenta per a adaptar les cases a les necessitats de les persones, construir ciutats més verdes, i combatre les altes temperatures pròpies del canvi climàtic. Un fenomen cada vegada més present, sobretot en les grans urbs, que es coneix com a illes de calor.

Hem d'aprofitar les ventilacions creuades, especialment a València amb l'aire que ens ve de la mar
L'envelat és un truc perfecte per a combatre la calor, molt present en les ciutats mediterrànies

Des del departament de medi ambient del Coacv treballen per a trobar fórmules que permeten mitigar la calor i avançar en sostenibilitat a les ciutats. El degà ha esmentat, com a exemple, mesures que poden posar-se en pràctica de manera senzilla, només usant els elements naturals de l'entorn que han estat presents sempre: aire, aigua i ombra. "Hem d'aprofitar les ventilacions creuades, especialment a València amb l'aire que ens ve de la mar", ha afirmat.

També ha apostat per la instal·lació d'envelats als carrers per a crear ombres, un recurs molt emprat en moltes ciutats mediterrànies, ha dit. Una altra qüestió que ha remarcat Lara és la importància d'emprar materials en la construcció que servisquen per a alleugerir la calor, absorbint primer aigua quan es banyen i després evaporant-la a l'atmosfera. "Este procés ajuda a refredar l'aire, i ja es feia des de l'època dels romans", ha explicat.

També et pot interessar

stats