Salvador Macip: "Esperem una nova onada de contagis a mitjan estiu"

El metge català, investigador a la Universitat de Leicester (Regne Unit) discrepa obertament de la utilitat de la mascareta en exteriors i demana reformular el certificat covid

Jéssica Crespo entrevista al metge i investigador Salvador Macip a Les notícies del matí
Jéssica Crespo entrevista al metge i investigador Salvador Macip en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La pandèmia no ha acabat i encara podria deixar-nos sorpreses desagradables. La més probable, una nova onada de contagis a mitjan estiu. Ho ha dit en Les notícies del matí l'investigador de la Universitat de Leicester (Regne Unit), Salvador Macip.

Segons el metge, les veus expertes veuen possible "reinfeccions per òmicron a l'estiu". "Podria haver-hi onades a mig estiu, més o menys quan baixarà la protecció de la tercera dosi o decauran els anticossos generant pels contagis", ha explicat Macip qui, no obstant això, ha matisat que aquests nous contagis, en general, no representaran una malaltia greu que porte els pacients a l'hospital tenint en compte la protecció de la població amb les vacunes o les infeccions prèvies. Recorda que, si bé aquestes defensen duraran "mesos i anys", la primera barrera de protecció, la que redueix els contagis, és la primera a decaure, i ho fa en el curt termini.

"La pandèmia no s'ha acabat", ha insistit l'investigador, que encara veu massa incertesa en l'horitzó, i el risc de noves variants i onades, per a parlar d'una fase de gripalització en què es normalitze la convivència amb el virus. "És cert que estem molts més vacunats i l'impacte és menor, però de moment seguirà havent-hi un percentatge de persones que acabaran a l'hospital, morint o amb covid persistent", ha explicat. No s'atreveix Macip a fer previsions d'un final de la pandèmia en què els riscos associats a la covid-19 s'igualen amb els d'altres malalties respiratòries, com la grip, però veu factible, "sent optimistes", que a les acaballes d'any la pandèmia estiga en una fase més lleu.

La mascareta en exteriors no ha tingut sentit mai. En la part epidemiològica la utilitat és mínima

Macip ha opinat sobre dos elements de plena d'actualitat, la continuïtat de les mascaretes al carrer i el certificat covid. Discrepa l'investigador obertament sobre la utilitat de la mascareta en espais oberts: "No l'ha tingut mai, si no és quan hi ha aglomeracions i no es pot mantindre la distància (...) es podria eliminar fàcilment i probablement no tindria un impacte important", ha contat als micròfons d'À Punt. "Com a cosa simbòlica pot tindre una utilitat psicològica per a recordar a la gent que continuem en pandèmia i que se l'han de posar en interiors, però en la part epidemiològica [la utilitat] és mínima", ha explicat preguntat per les paraules del president de la Generalitat Ximo Puig, que n'ha defensat la continuïtat per l'efecte simbòlic que comporta.

Amb òmicron, una persona amb dues dosis té ara el mateix risc de contagiar-se que una que no en té cap

També advoca l'expert per reformular el certificat covid, perquè creu que "ha perdut eficàcia" al mateix temps que ha complit amb un dels fins que tenia, com era el d'incentivar la vacunació. Detalla Macip que el certificat es va activar pensat en la variant delta, però l'escenari ha canviat amb òmicron, que reclama una vacuna de reforç. "Un certificat covid que et diu que amb dues dosis de vacuna pots fer vida normal o entrar un lloc ja no té sentit", raona Macip, que adverteix que amb òmicron "una persona amb dues dosis pot tindre ara el mateix risc de contagiar-se que una que no en té cap".

No tenim cap dada científica que indique que una quarta dosi siga necessària

Ara bé, l'investigador s'ha mostrat poc entusiasta de noves campanyes de vacunació fins que no es comprove l'evolució d'òmicron, una variant "que ha canviat les regles de la partida" i de la qual, assegura, falta encara molt per saber. "No tenim cap dada científica que una quarta dosi siga necessària", explica l'expert, que per contra sí que es mostra partidari de mantindre actives unes certes restriccions per a reduir la circulació del virus.

Les decisions judicials estan fora de sintonia amb els criteris de salut pública

Per això es confessa "perplex" pel rebuig continuat de la justícia espanyola a les decisions polítiques en els moments més durs de la pandèmia, on l'últim episodi l'ha escrit el Suprem, que ha anul·lat les restriccions a la mobilitat que la Generalitat va establir el gener del 2021.

En el confinament "havíem de tancar-nos a casa o hauria mort molta gent. Epidemiològicament és així. Diguen el que diguen les lleis", explica l'investigador de la Universitat de Leicester, que situa Espanya entre els països que tenen una legalitat "fora de sintonia" amb el que indiquen els criteris de salut pública.

També et pot interessar

stats