Sánchez visita Jordània, l'Aràbia Saudí i Qatar després de comprometre's a reconéixer l'estat palestí
Espanya considera els tres països interlocutors essencials per al reconeixement de l'estat palestí
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia la segona gira al Pròxim Orient des de l'esclat del conflicte a la Franja de Gaza, en aquesta ocasió amb parades a Jordània, l'Aràbia Saudí i Qatar. Espanya considera aquests tres països interlocutors essencials per al reconeixement de l'estat palestí i la celebració d'una conferència de pau que permeta resoldre la crisi de fons.
Sánchez, que va viatjar al novembre a Israel, Palestina i Egipte i al desembre a l'Iraq, arriba de nou a la zona després que el Consell de Seguretat de l'ONU reclamara per primera vegada un alto el foc a Gaza, un punt d'inflexió que l'executiu estatal vol aprofitar per a promoure avanços a curt termini i també començar a parlar del postconflicte.
El govern aposta per una Autoritat Palestina forta capaç d'assumir el control d'un futur estat palestí i no contempla que Hamàs puga ser part de la solució. Així, es planteja una conferència de pau que ja compta amb l'aval de vora noranta països, encara que en aquest cas tampoc s'ha concretat ni quan ni on podria tindre lloc.
L'escala a Jordània inclourà un gest públic de suport a la labor de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). Sánchez visitarà dimarts a primera hora el camp de Jabal Al-Husein, acompanyat de la "número dos" de l'organització, Natalie Boucly.
El cap de l'executiu estatal recorrerà també la Ciutadella d'Amman, reconstruïda amb fons de la cooperació espanyola, i tot seguit es reunirà amb el rei Abdullah II, que va visitar Espanya en dues ocasions el 2023. Jordània és, a més, el principal canal per a l'enviament d'ajuda per via aèria a la Franja de Gaza, en què també col·labora Espanya.
A l'Aràbia Saudí, tota l'agenda es concentrarà a Jidda, amb reunions tant amb el rei Abdullah com amb el príncep hereu, Mohamed bin Salman, després del trencament del dejuni amb motiu del mes del ramadà. El govern espanyol considera especialment rellevant que la gira coincidisca amb el mes sagrat per a la comunitat musulmana i, de fet, també a Qatar es convidarà Sánchez a un sopar oficial de l'iftar.
A Qatar, l'agenda inclou reunions amb el primer ministre i responsable d'Exteriors, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, i amb l'emir, Tamim bin Hamad al-Thani, amb la vista posada entre altres qüestions en la signatura d'un memoràndum d'entesa que dote de contingut les relacions bilaterals, elevades el 2022 a "associació estratègica". Sánchez es trobarà, a més, amb dones rellevants en diverses disciplines com la política, l'economia, la cultura, l'esport o la ciència.