Sanitat activa una campanya preventiva de malalties de transmissió sexual en disparar-se un 38% els casos
No usar preservatiu és com "fer malabars amb un cactus" o "acaronar una medusa": els missatges de la Conselleria per a evitar la infecció
La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació en matèria de malalties de transmissió sexual (MTS) sota el lema "És absurd. No arrisques" després d'haver detectat un increment dels nous casos d'un 38% en l'últim any. Mentre en 2021 se'n van registrar 4.029, l'any següent la xifra total va créixer fins als 5.547.
Els detalls de la campanya poden consultar-se en pàgina web de la Conselleria de Sanitat. El contingut ja s'ha començat a difondre aquesta setmana en els autobusos —principalment aquelles línies que cobreixen les zones universitàries—, en les estacions de metro, en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials —Instagram, Facebook, TikTok i Spotify—.
La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha destacat la necessitat d'informar la població, sobretot els grups més joves, sobre quina és la situació actual de les infeccions que es transmeten via sexual, així com la importància que tenen les mesures de protecció. "Han de ser conscients que protegint-se mitjançant preservatiu en les pràctiques sexuals, es disminueix considerablement el risc de contraure qualsevol d'aquestes infeccions", ha indicat.
D'aquesta manera, el missatge central de la campanya de Sanitat subratlla la importància d'usar el preservatiu, ja que és la mesura més eficaç per a evitar contraure una infecció. "Davant de qualsevol pràctica de risc, el sistema sanitari disposa de nombrosos recursos assistencials per a poder-ne realitzar un diagnòstic primerenc amb la finalitat de tractar-la com més prompte millor, a més d'evitar la transmissió del virus a altres persones", ha apuntat Usó.
La Conselleria aposta per missatges directes, que capten l'atenció del destinatari i emfatitzen els riscos de no emprar mesures de prevenció. Alguns dels eslògans de la campanya són: "No usar preservatiu és com acaronar una medusa", "No usar preservatiu és com fer paracaigudisme amb un paraigua" o "No usar preservatiu és com fer malabars amb un cactus", entre d'altres.
MTS en auge
Pràcticament totes les infeccions de transmissió sexual s'han incrementat en els últims anys, segons mostren les dades recopilades per la Conselleria de Sanitat. El perfil del pacient és principalment el d'un home, d'una edat compresa entre els 20 i els 40 anys, que manté relacions sexuals amb múltiples parelles. Únicament si parlem d'infecció per clamídia, la xifra és superior en les dones, i quasi s'ha duplicat en els últims dotze mesos: 2.261 casos en 2022 per 1.620 l'any anterior. Així mateix, disminueix l'edat de les pacients, que se situa entre els 15 i 34 anys.
Pel que fa a la gonorrea, els casos també se n'han multiplicat per dos en els últims anys. Per exemple, en 2022 es van notificar 2.091 nous casos d'infecció per aquest virus a la Comunitat Valenciana, enfront dels 1.277 de l'any 2021. La taxa actual se situa en 40,38 casos nous per 100.000 habitants, mentre que fa un any estava en 25,07.
Quant a la sífilis, s'ha passat de 671 casos anuals en 2021 a 731 l'any següent. Aquesta infecció és predominant en els homes i multiplica fins per deu la prevalença en dones. De fet, en 2022 es van diagnosticar 665 pacients de sexe masculí davant de 65 de sexe femení.
Finalment, les infeccions per VIH —la sida— també han experimentat un creixement: han passat de 461 nous casos en 2021 a 464 en 2022. Quasi la majoria dels contagis, 399, es donaren en homes, mentre que els 65 restants els reportaren dones. En el 84,26% dels casos la transmissió ha sigut via sexual, per la qual cosa l'ús de mesures de protecció en les relacions íntimes podria haver evitat la infecció.