Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Sanitat adverteix que estem a l'inici d'una nova onada

Salut Pública avisa que tots els indicadors del nivell de transmissió "han empitjorat i no s'observa cap indici de millora"

Un sanitari es disposa a fer una prova PCR / EuropaPress

Salut Pública adverteix que l'epidèmia "no està controlada" a la Comunitat Valenciana i que tots els indicadors estan empitjorant i apunten que "amb tota probabilitat, ens trobem en l'inici d'una nova onada epidèmica".

Així ho recull l'últim informe de la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, de data 22 de novembre del 2021 i publicat aquest divendres en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), que evidencia que la corba epidèmica mostra un creixement "sostingut i generalitzat".

En concret, l'estudi, que justifica la implantació del certificat covid a la Comunitat Valenciana des d'aquesta mitjanit, conclou que l'evolució actual de la pandèmia mostra "un increment del risc de transmissió" i que la corba epidèmica assenyala "una tendència ascendent amb un creixement sostingut i generalitzat que està indicant que estem davant una nova onada".

D'aquesta manera, a 22 de novembre, l'evolució del nombre reproductiu bàsic instantani està per damunt d'1, el que significa que l'epidèmia "no està controlada". En concret, el valor és d' 1,36 IC95% (1,33-1,4), quan l'anterior informe era de 0,87 IC95% (0,82-0,91).

A més, el percentatge global de positivitat de les proves diagnòstiques d'infecció aguda també augmenta i se situa en 8,36% enfront del 3,04% de l'informe anterior. La proporció dels casos confirmats entre els casos amb simptomatologia lleu que acudeixen a atenció primària se situa entorn del 30%, mentre que el 4 d'octubre estava en el 10%.

Sanitat constata així no sols que tots els indicadors de nivell de transmissió "han empitjorat i no s'observa cap indici de millora", sinó tot el contrari, suggereixen que el nivell de circulació del SARS-CoV-2 "seguirà augmentat i continuaran augmentant el nombre de casos".

En aquests moments, l'avaluació de risc assigna per al nivell de transmissió, risc mitjà o alerta 2, encara que en l'àmbit hospitalari es manté el nivell de risc baix a causa de l'efectivitat de la vacunació. Per això, assigna a la Comunitat un nivell de risc baix o alerta 1, tenint en compte que la implementació de mesures no farmacològiques està relacionada amb el desbordament del sistema sanitari, especialment dels serveis hospitalaris, i en aquests moments aquests indicadors han de tindre més pes que el risc de transmissió.

Efectivitat de la vacunació

Sanitat explica aquesta situació actual de la pandèmia en què, segons constaten tots els estudis realitzats, la pauta completa de vacunació "protegeix enfront de la malaltia greu i la mortalitat, però la seua capacitat de previndre la transmissió és inferior". Així i tot, aquests informes demostren que el risc d'infectar-se és menor entre els vacunats que entre els no vacunats i que la transmissió de la covid-19 també és menor.

En concret, després del predomini de la variant delta, en l'estudi realitzat per Public Health England han quantificat que la vacunació completa té una efectivitat de 60 al 85% contra la infecció, de 90 al 99% contra l'hospitalització, de 90 al 95% contra la mortalitat i de 65 al 99% contra la malaltia simptomàtica.

D'altra banda, en l'estudi realitzat per Anika Singanayagam i col·laboradors, dirigit a conéixer la transmissió comunitària de les persones vacunades i no vacunades amb infecció lleu de la variant delta, conclouen que les vacunes actuals continuen sent eficaces per a previndre malalties greus i morts per covid-19, però que la vacunació a soles "no és suficient" per a previndre tota la transmissió, especialment en els entorns on l'exposició és pròxima i prolongada.

També et pot interessar