Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Sanitat, Agricultura i Medi Ambient es coordinen per a regular la superpoblació de porcs senglars

Preparen un decret per a flexibilitzar el comerç i el subministrament de la carn de caça i per a implementar la capacitat de control i l’accés dels caçadors

Cimera porcs senglars

La Federació de Caça de la Comunitat Valenciana ha convocat este divendres una reunió amb diverses administracions per a trobar línies de treball i solucions al problema de la superpoblació de porcs senglars. A la reunió han assistit representants de les tres diputacions provincials, de la Federació Valenciana de Municipis i de les conselleries de Sanitat, Agricultura i Medi Ambient. Quan ha acabat, han fet valdre el compromís de totes les administracions per a cooperar i trobar solucions coordinades. Unes solucions que impliquen facilitar la caça de porcs senglars i flexibilitzar la comercialització de la carn, incrementant els controls i facilitant els tràmits.

Segons ha explicat la directora general de Salut Pública, Ruth Usó Talamantes, estan “treballant de forma intersectorial amb un decret, l’esborrany del qual eixirà prompte, i que té la intenció de flexibilitzar el comerç i el subministrament de la carn de caça”, un fet que considera “un avanç important”. Sobre la xarxa de laboratoris que exigeix la Federació per tal de poder comercialitzar la carn, ha dit que “és important el control de la triquinosi, recollit al reglament europeu, i que treballaran “per a ampliar l’acreditació i la formació de professionals que facilite l’accés dels caçadors a estes anàlisis”.

Per a Raul Mérida, director general del Medi Natural i Animal, a la reunió “s’han abordat tots els problemes que comporten els porcs senglars. Actualment, la proliferació del porc senglar està molt relacionada amb determinades qüestions com pot ser l’abandó d’algunes pràctiques tradicionals com l’agricultura, també la quantitat d’alimentació a la qual tenen accés i l’adaptació que té este animal al medi. Tot açò fa inevitable que busquem fórmules per al control efectiu”. Per a Mérida, ocupar-se d’este problema és una qüestió de protecció animal”, ja que “s’ha de reduir el número per a protegir la biodiversitat” i, per altra banda, “també de seguretat perquè cada dia estem veient accidents que es produeixen pels porcs senglars”.

Com a línies d’acció, ha assenyalat que cal “comptar amb la federació de caçadors perquè és l’únic mètode efectiu que existeix actualment de control dels porcs senglars. S’ha de fer valdre la caça com es posava antigament.” Ha defensat que “és una activitat mediambiental de protecció cap a la biodiversitat i, per això, se li han de donar facilitats. Com per exemple el decret en el qual estem treballant perquè facilite l’activitat del caçador i permeta el control de la població”. 

Afirma que “hi ha hagut molta cooperació i s’ha demostrat per part de totes les administracions la intenció de trobar solucions”, i ha volgut “agrair a la federació de caçadors que haja organitzat este acte del qual ix molt de treball a fer”, perquè s’han “arribat a acords en el sentit de marcar línies de treball, com per exemple fer valdre la carn de caça com un plat exquisit on la Comunitat Valenciana no s’ha desenvolupat en comparació amb altres comunitats com Andalusia, per exemple”. Ha recalcat que “es tracta d’alimentació ecològica, i que totes estes línies han d’anar en la direcció de tindre més control de la població i conservar la biodiversitat”.

Una emergència a tota la Comunitat Valenciana

Vicent Mompó, president de la Diputació de València, ha recalcat el fet que “la sobrepoblació és una emergència de tota la Comunitat Valenciana, que està afectant els nostres pobles” i afirma que a l’hora de trobar solucions “el problema principal és la gestió d’eixa carn, dels controls, i la gestió dels cadàvers”, “els caçadors fan un servei a la comunitat i hem d'ajudar-los perquè puguen fer eixa faena”. També ha destacat que els porcs senglars “també són un gran problema per als agricultors i s’han de trobar solucions perquè els caçadors puguen continuar ajudant-nos”.

Lorena Martínez, presidenta de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana, diu que “és un èxit per a la Federació que tres administracions com són Medi Ambient, Sanitat i Agricultura acompanyades de les diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies” visiten la seua seu, perquè és una manera de donar prioritat a la figura del caçador. Una figura que és clau per a solucionar un problema que afecta tota la societat valenciana, “no només els agricultors, sinó també la seguretat viària i el risc de transmissió de malalties”. 

Per a Martínez, la caça “és l’única solució viable que podem donar ara mateix”. Sobre la reunió, destaca que “el principal compromís que s’extrau és fomentar la caça i potenciar-la, perquè cal recordar que ara mateix el caçador fa un treball pel qual està pagant i s’ha de visibilitzar i recolzar, perquè és una ferramenta de gestió que beneficia tots els valencians”. Ha fet patent la necessitat d’implicació i suport de les tres administracions amb mesures que s’han de consensuar. “La carn de caça és de les més saludables que hi ha i volem fomentar també la comercialització d’eixa carn i també fomentar la gestió i la capacitat d’anàlisi”. “La gent que viu als pobles és conscient de la problemàtica i necessita ajuda”. Totes les parts han valorat positivament la reunió i han manifestat la voluntat de treballar conjuntament per a regular la població de porcs senglars.