Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Sanitat amplia els punts de vacunació per a previndre l’mpox i facilitar-ne l'accés a grups de risc

La UE no recomana el control a les fronteres per l'expansió de la pigota del mico, ja que recorda que el risc encara és "baix"

Un home contagiat de la pigota del mico en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Conselleria de Sanitat ha anunciat este dilluns que ampliarà a la Comunitat Valenciana els punts de vacunació per a previndre la infecció del virus mpox (pigota del mico) amb la finalitat de facilitar l'accessibilitat de la vacuna als grups de risc. Esta mesura ha sigut adoptada durant una reunió presidida pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i a la qual han assistit responsables de les àrees de Planificació, Salut Pública, Atenció Primària, Hospitalària i Farmàcia. L'objectiu de la trobada ha sigut fer una anàlisi de la situació en la Comunitat Valenciana i planificar la reunió d’este dimarts, 20 d'agost, entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

Durant la reunió s'ha constatat com a conclusió principal, extreta de l'estudi fet pels tècnics de Salut Pública, que s'està "davant d'un context de normalitat des del punt de vista epidemiològic”, tal com ha confirmat el conseller. Des de la primera declaració d'emergència internacional declarada per l'OMS el juliol del 2022, a la Comunitat Valenciana s'ha protegit mitjançant vacunació a prop de 1.600 persones.

Marciano Gómez ha explicat que s'ha acordat augmentar els punts d'administració de la vacuna per a millorar l'accessibilitat de la ciutadania, ja que la vacunació, juntament amb la vigilància epidemiològica, “són els dos pilars claus per a afavorir la prevenció de la malaltia”.

Actualment, és en els CIP —centres d'informació i prevenció provincials— on s'administra la vacuna contra l'mpox. Ara, s’afegeixen els punts de vacunació als Serveis de Medicina Preventiva de tots els hospitals de la Comunitat Valenciana. Mitjançant el circuit de vacunació impulsat per la Conselleria, les persones pertanyents als grups de risc podran acudir al seu centre de salut i sol·licitar cita prèvia per a la vacunació al seu hospital de referència.

La UE "no recomana" el control a les fronteres 

D'altra banda, el Comité de Seguretat Sanitària de la Unió Europea, que s'ha reunit este dilluns per l'emergència sanitària internacional de la pigota del mico, ha assenyalat que "no es recomana" el control a les fronteres per l'expansió de la pigota del mico perquè el risc a la UE encara és "baix".

Davant de la nova alerta sanitària internacional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pels nous brots de pigota del mico a Àfrica i altres països, l’organisme considera que el risc que hi haja probabilitat d'una extensió de l’mpox a població general de la UE és actualment "baix", encara que augmenta en poblacions amb contacte estret amb casos diagnosticats i en persones especialment vulnerables, i "no es descarta l'aparició de més casos nous importats a la UE".

En eixe context, el Ministeri de Sanitat ha assegurat que Espanya disposa d'un estoc de 500.000 vacunes contra la pigota del mico, que podrien usar-se a 1/5 de dosi per via intraepidèrmica i desplegar-se així en al voltant de dos milions de dosis, encara que indiquen que no es recomana la vacunació a la població general. A més, Sanitat ha apuntat que "hi ha capacitat d'adquirir noves vacunes a través de la compra conjunta de la UE".

Cantàbria detecta el primer cas des del 2022

Cantàbria ha detectat en les últimes hores el primer cas de pigota del mico des del 2022 en un home jove que va acudir a Urgències, procedent del seu centre de salut divendres passat amb lesions “suggeridores” i que es troba en "bon estat". Tot i això, està ingressat en aïllament hospitalari per "qüestions de tractament".

Segons les proves de laboratori, el pacient pateix la malaltia, encara que la variant denominada d'Àfrica Occidental, que no és la que ha donat origen a l'actual alerta decretada per l'OMS, ha informat el cap de Salut Pública, Luis Viloria. Segons ha explicat, la variant detectada en el pacient té una transmissibilitat “similar” a la de l'actual alerta, però amb una gravetat "molt menor".

Sanitat