Sanitat ampliarà l’horari de vesprades i exclourà els dissabtes de la jornada ordinària dels professionals d’atenció primària

El conseller Marciano Gómez ha proposat aprofitar la intel·ligència artificial per a programar les cites

Imatge d'arxiu d'una consulta d'atenció primària / À Punt NTC

Una volta revisat tot el sistema d'atenció primària, la Conselleria de Sanitat ha informat este dilluns al matí els directors d'atenció primària dels departaments de salut del nou model d'estructura, organització i funcionament que afecta especialment l'horari dels professionals sanitaris, amb una jornada de dilluns a divendres. 

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat este dilluns la proposta per al 2025 d'excloure els dissabtes de la jornada ordinària dels equips d'atenció primària i limitar-los a guàrdies d'atenció continuada amb la corresponent retribució complementària. El personal sanitari treballa una mitjana de huit dissabtes a l'any per a completar el còmput anual de la jornada ordinària. D’esta manera, eixes hores que actualment es treballen en dissabte es compensaran en més hores de vesprada de dilluns a divendres i, així, s'incrementarà la disponibilitat de cites en agenda eixos dies. I, pel que fa als dissabtes, es retribuiran com a guàrdies des de les 08:00 h i no des de les 15:00 h, com fins ara.

Durant la reunió s'ha abordat també un pla integral per a millorar l'atenció primària, que contempla mesures com elaborar el projecte de decret d'estructura, organització i funcionament de l'atenció primària i comunitària del sistema valencià de salut. En el marc d'eixe pla, Gómez ha explicat que es treballa en un model d'agenda única per a cada professional d'atenció primària. Es busca d'esta manera “homogeneïtzar, unificar i sistematitzar” processos que permeten implementar la gestió compartida de la demanda i optimitzar l'administració de les cites amb suport d'intel·ligència artificial.

La intel·ligència artificial, una eina per a programar les cites

Segons assenyalen des de la Conselleria en un comunicat, les dades demostren que els temps de demora mitjana per aconseguir una cita són alts i “no es corresponen amb els de la resolució real de consultes”. Segons el conseller, els pacients alerten que un 52% de les telefonades en alguns centres de salut no s'atenen.

Nou model d'atenció primària i comunitària

Marciano Gómez ha afirmat que el nou model d'atenció primària i comunitària que preveu implantar la Conselleria de Sanitat incorpora mesures organitzatives i de gestió orientades a millorar la capacitat resolutiva dels centres sanitaris. Part d'eixes mesures s'arrepleguen en el projecte de decret de la nova estructura, organització i funcionament de l'atenció primària i comunitària del sistema valencià de salut, actualment en procés de negociació amb les organitzacions sindicals que formen part de la taula sectorial de sanitat.

Així, la conselleria planteja una nova estructura jeràrquica del personal sanitari que s'equipara a la d'atenció hospitalària. Per a això, es preveu crear les direccions de servei assistencial d'atenció primària i comunitària i les direccions de secció d'atenció primària i comunitària, amb la finalitat de prestigiar l'àrea i els seus professionals. “El paper dels professionals serà clau per a avaluar la demanda assistencial i establir els mecanismes necessaris per a evitar demores en els diferents serveis”, ha subratllat Gómez.

El projecte contempla també crear la nova categoria professional de personal auxiliar sanitari d'atenció primària i comunitària. D'altra banda, expliquen, el nou model permetrà una major racionalització i un ús més eficient dels recursos públics, tot evitant càrregues administratives innecessàries als professionals.

Els sindicats demanen que s’implante la jornada de 35 hores a l’inici del 2025

Els sindicats que han format part de la taula sectorial de Sanitat han recordat al conseller de Sanitat que l'acord de jornada de 35 hores aconseguit amb l'anterior govern del Botànic —format pel PSPV i Compromís— s’hauria de començar a implantar l'1 de gener del 2025.

Mentre des de CCOO PV consideren que Marciano Gómez demostra una “falta de respecte al personal” i un “tarannà dictatorial” amb l’anunci d’excloure els dissabtes de la jornada ordinària, UGT PV demana que la proposta s'estenga a l'atenció hospitalària i en totes les seues categories. D’altra banda, el CSIF considera que la redistribució de jornada facilitarà donar resposta a l'assistència al pacient crònic i l'educació comunitària.

També et pot interessar

stats