Sanitat anuncia millores en les funcions de les infermeres referents escolars

Treballaran en els centres de salut, però pararan atenció telefònica als centres escolars i acudiran puntualment a les aules

Foto d'arxiu d'una infermera amb una vacuna
Foto d'arxiu d'una infermera / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat ha anunciat que implantarà progressivament les millores que es considere necessàries en la figura de la infermera referent escolar, amb l'objectiu de "donar sempre la millor assistència", atés que és la primera vegada que s'incorpora esta figura als centres docents.

Així ho han assenyalat fonts de la Conselleria després que el Consell Escolar d'Infermeria de la Comunitat Valenciana i el Sindicat d'Infermeria SATSE hagen afirmat que en les instruccions inicials Sanitat delegava en el professorat la responsabilitat d'administrar medicació a l'alumnat en horari escolar.

Fonts del departament que dirigeix Marciano Gómez han afirmat que la Conselleria de Sanitat no és competent per a dir el que poden o no fer els docents, sinó només del que pot fer la infermera escolar, que tindrà com a principals funcions la prevenció, la coordinació i l'atenció a alumnes amb patologies cròniques.

Han precisat que, després de la incorporació de les aportacions dels agents implicats en l'esborrany d'instrucció (enviat als departaments de salut el passat 6 de setembre), ja hi ha un document definitiu que concreta les funcions d'esta nova figura, incorporada en este curs escolar als centres docents de la Comunitat Valenciana.

Coordinació entre centres docents i centres de salut

Entre estes funcions destaca que, per primera vegada, existirà una coordinació entre els centres docents i els centres de salut, a través de la infermera referent, la qual cosa permetrà "detectar possibles problemes de salut en els centres i transmetre'ls als professionals sanitaris, d'una forma directa".

Les mateixes fonts han assenyalat que estes infermeres treballaran en els centres de salut, però pararan atenció telefònica als centres escolars i acudiran puntualment a les aules per a desenvolupar programes de promoció de la salut, de prevenció i seguiment d'alumnes amb patologies cròniques.

Cada centre docent tindrà una infermera referent escolar en el centre de salut al qual estiga assignat el centre docent, amb la qual podrà contactar a través del telèfon mòbil corporatiu i els comptes de correu electrònic (habilitats exclusivament per a la comunicació de les infermeres referents amb els centres docents).

Quant al control i seguiment dels menors amb malalties cròniques, la infermera referent escolar podrà administrar el tractament prescrit pel professional sanitari competent, sempre sota l'autorització dels tutors legals, han afirmat des de la Conselleria de Sanitat.

Serà a partir de la presa de contacte, durant este mes, entre els centres docents i la infermera referent, quan "s'analitze la casuística de cada centre i s'establisca l'oportuna coordinació amb cadascun d'ells".

També et pot interessar

stats