Sanitat aprova el Pla de Prevenció d'Agressions en l'Entorn Sanitari
El document té el suport de totes les organitzacions sindicals i inclou la creació d'un observatori d'agressions
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha aprovat el nou Pla Integral de Prevenció de les Agressions en l'Entorn Sanitari, que té el suport de les organitzacions sindicals amb representació en la comissió sectorial de seguretat i salut laboral.
El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha destacat que "la prevenció de les agressions que pateixen els i les professionals sanitàries és un objectiu prioritari per a la conselleria" i ha ressaltat que "com a novetat, el nou pla contempla la creació d'un observatori d'agressions, que ens servirà per a millorar la vigilància, conéixer millor les causes d'aquests fets i elaborar propostes d'intervenció".
El nou document manté les línies estratègiques del Conveni 190 de l'Organització Internacional del Treball recentment ratificat per Espanya i estableix noves accions en la prevenció, formació i capacitació del personal, atenció integral a la víctima de l'agressió, i la promoció i millora de la informació i recerca.
Creació d'un observatori d'agressions
L'observatori d'agressions es concep com un òrgan consultiu amb funcions de vigilància i anàlisi de les causes i d'elaboració de propostes d'intervenció i promoció de la recerca. Inclou un mapa d'agressions en cada departament de salut que té com a finalitat abordar d'una manera específica la prevenció de les agressions en atenció primària. D'aquesta manera, permet identificar els centres, serveis i unitats amb més risc d'agressió, reforçant les accions preventives. Les mesures depenen de la situació de risc detectat.
A més, Sanitat abordarà una nova campanya de sensibilització i s'elaborarà un decàleg sobre tolerància zero enfront de les agressions en centres sanitaris.
Quant a l'atenció a la persona víctima de l'agressió es reforçarà i millorar el circuit d'acompanyament, assessorament i assistència jurídica de la víctima.
10.797 professionals formats en la gestió de conflictes
Un dels aspectes que es potenciarà a través del nou pla, segons informa Sanitat, és la millora de la capacitació i formació del personal sanitari en competències professionals i habilitats per a afrontar possibles situacions de conflicte i violència per part de terceres persones en l'entorn laboral. Per a això, s'actualitzarà el curs de formació en línia específic sobre prevenció d'agressions.
Des de l'any 2018, la Conselleria de Sanitat Universal ha format a 10.797 professionals del sector sanitari. A través d'aquest curs s'adquireixen tècniques per a la gestió de situacions conflictives, així com sobre procediments per al suport, assessorament i assistència a la persona agredida.
A través del nou pla també es potenciarà la coordinació amb els interlocutors policials sanitaris i es duran a terme accions formatives de manera conjunta.