Directes
Ara en la televisió
GENERACIÓN CLICK

Sanitat convida la ciutadania a participar en Mosquito Alert, l'aplicació per a vigilar els mosquits

L'objectiu de la plataforma és generar el primer mapa nacional de picades i detectar a temps la presència d'aquest insecte

Un mosquit, en una imatge d'arxiu

El Ministeri de Sanitat ha convidat la ciutadania a participar en el registre de mosquits a través de l'aplicació Mosquito Alert, que permet notificar la presència i activitat d'aquests insectes, per tal d'evitar la transmissió de malalties. Amb el lema “Si et pica, notifica!”, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes) demana contribuir a l'aportació d'informació per a poder detectar espècies invasores, com el mosquit tigre, el mosquit del Japó o la possible arribada del mosquit de la febra groga. L'objectiu de la plataforma, que arreplegava informació des d'alguns punts del país de l'any 2014, és generar el primer gran mapa de picades a escala nacional.

El projecte està desenvolupat entre el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). L'investigador del CSIC, Frederic Bartumeus, ha assegurat que és una actuació pionera en l'àmbit europeu, que permet l'obtenció de dades massives i una interlocució constant amb els ciutadans.

La ciència ciutadana està inclosa per primera vegada com a eina de vigilància en el nou Pla Nacional de Prevenció, Vigilància i Control de les malalties transmeses per vectors.

A més, Fernando Simón, el director del Ccaes, ha manifestat que cal aprofitar la informació que generem constantment en els telèfons mòbils per al control de vectors i moltes altres qüestions de salut pública. Amb la informació aportada pels ciutadans, després de la seua validació i classificació pels experts de la Xarxa Nacional d'Entomologia Digital (ReNED), s'elaboren mapes de risc dinàmics que permeten una resposta més ràpida i eficient als problemes de salut relacionats amb els mosquits.

Ciència

També et pot interessar