Sanitat descarta un pla extraordinari contra l'augment de la demanda assistencial i els retards en l'ingrés en planta
El conseller creu que els departaments tenen marge, tot i les denúncies per la saturació i llargues esperes que fan sindicats i pacients
La Conselleria de Sanitat Universal descarta, de moment, un pla extraordinari per a atendre l'increment de la pressió assistencial a atenció primària i, sobretot, en porta d'urgències producte de l'explosió d'infeccions respiratòries. El titular del departament, Miguel Mínguez, considera que l'assistència està "garantida" i ho estarà també per Nadal, gràcies als plans estructurals que cada departament va incorporar amb la crisi de la covid, per a poder adaptar-se als pics de demanda, i per la reconversió en estructurals de sis mil places eventuals de personal sanitari a primers d'any.
No obstant això, si la situació empitjora no descarta ajornar intervencions quirúrgiques no urgents per a alliberar llits, o fins i tot un augment de personal, que de moment no està damunt la taula del departament. Ho ha explicat Mínguez a preguntes dels periodistes sobre les queixes de ciutadans i sanitaris per les esperes, la saturació i les imatges de pacients ingressats en corredors o en box d'urgències, a l'espera d'una habitació en planta.
"No tenen exactament el llit d'hospitalització, però estan en unitats d'observació i tenen assistència sanitària correcta" assegura Mínguez que adverteix que assegura que la confluència de casos de grip, covid, i altres virus s'ha anticipat a les previsions dels sistemes sanitaris, no només valencians, sinó del conjunt de la Unió Europea. "Els pics [de contagis] els tenim, els hem tingut i els continuarem tenint sempre", ha advertit.
Puig assegura que es buscaran solucions 'ad hoc' en departaments de salut amb tensions
A preguntes dels mitjans, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha admés que hi ha "tensions" en departaments de salut valencians a causa de la pressió que produeixen en aquesta època de l'any les malalties respiratòries, però ha destacat la voluntat de Mínguez de buscar solucions ad hoc.
Puig, després de clausurar al costat de la presidenta de les Balears, Francina Armengol, la segona cimera bilateral entre tots dos territoris, ha assenyalat que seria bo que hi haguera "acords fonamentals" en el que és comú a totes les comunitats autònomes, com la pressió sanitària que es produeix en aquesta època.
En aquest sentit, el president ha demanat que es mantinga la prevenció, sobretot en les persones més vulnerables, perquè el coronavirus no ha desaparegut i cada setmana encara moren persones. També responsabilitat per a tornar a vacunar-se contra la covid-19 quan corresponga, mentre que ha afirmat que seria "molt positiu" augmentar el nivell de vacunació contra la grip.
Esperes de tres dies a l'Hospital General de València
Segons les dades de l'Institut Carlos III, la Comunitat Valenciana és la segona per incidència de virus respiratoris de tot Espanya, un fet que ha multiplicat la pressió assistencial i alhora ha augmentat la conflictivitat laboral.
La saturació, segons els sindicats, és generalitzada. Aquest dijous hi havia 60 persones a l'espera de llit en els boxs d'urgències de l'Hospital General de València, 36 a l'Hospital La Fe o 18 a l'Hospital Sant Joan d'Alacant. Alguns pacients estan tardant tres o quatre dies a tindre una plaça en planta a l'Hospital General de València, segons denuncia des de CCOO Rosa Zameño. A 38 hores (dia i mig) rebaixa l'espera Ivan Solaz, portaveu de l'UGT a La Fe de València, que el centre està al cent per cent de capacitat i demana més agilitzat per a incorporar alguns efectius de personal que estan aprovats però continuen pendents.
Ingressos de grip a la planta de traumatologia de l'Hospital d'Alacant
L'Hospital General d'Alacant ha habilitat la planta de traumatologia per a atendre els ingressos per grip, al Clínic de València la llista d'espera per a passar a planta és de dos dies i la reestructuració està obligant a ingressar a pacients en unitats diferents d'aquelles on tenen l'atenció especialitzada, com ha passat amb malalts oncològics, ubicats temporalment a cardiologia.
"Les millores de gestió introduïdes per la covid-19 permeten monitorar la demanda per dia (...) Els gestors dels hospitals estan adaptant-se a aquest pic de demanda. La pandèmia ens va ensenyar el pla estratègic, fins i tot un individualitzat per demanda i departament, i és el que apliquem en aquests moments", assegura per contra el conseller.
Però els representants del personal sanitari, adverteix que la reestructuració no evita una càrrega de treball per damunt del possible. "Molts companys d'infermeria estan assumint una planta sencera d'ingressos, a banda del que entra per urgències", lamenta Maria Teresa Hernándiz, de l'UGT de l'Hospital la Fe.
Protesta sindical a l'Hospital La Fe
La representació sindical d'aquest centre hospitalari ha convocat dilluns que ve mobilitzacions demanant informació real de la situació. El mateix dia la gerència del General de València es reunirà amb el comité d'empresa, a petició dels sindicats, per a abordar la situació.
El conseller de Sanitat Universal minimitza aquestes tensions. Assegura que el diàleg amb els sindicats és "fluid" i les reunions continuades, en el marc d'un procés de negociació que "estem iniciant". El pròxim 23 de desembre hi ha convocada la mesa sectorial de Sanitat, en què les parts abordaran les demandes i solucions per a la xarxa pública d'atenció sanitària.