Sanitat destina 79,5 milions d’euros i 8.600 professionals per a les substitucions del pla d'estiu

Gómez retrau al ministeri que no permeta comptar amb més de 600 residents que acaben la formació al setembre i admet que, per la falta de metges, es poden reduir horaris d’atenció en alguns centres

Un jove en la sala d'espera d'un centre de salut valencià
Un jove a la sala d'espera d'un centre de salut valencià / À Punt NTC

Quasi 80 milions d’euros, set milions més que l’any passat, i la contractació de 8.600 professionals per a substitucions, que enguany s’allarguen fins a finals de novembre. Són alguns dels pilars fonamentals del pla d’estiu que ha previst la Conselleria de Sanitat, que afectarà els ambulatoris i els consultoris, i que ha presentat este dimarts a les organitzacions sindicals del sector.

A pesar d’este pla de reforç, Sanitat ha admés que pot haver-hi reducció d’horaris d’atenció en alguns centres o mobilitat de metges. Des de Sanitat culpen d’esta la situació el Ministeri de Sanitat, al qual retrauen que no haja oferit solucions per a contractar personal addicional per a cobrir les necessitats assistencials que requereix l’estiu, com la de permetre comptar amb els 606 residents que enguany finalitzen la formació el setembre, en lloc de maig.

Així les coses, el pla organitzat per Sanitat per a consultoris i ambulatoris preveu més de 8.600 contractes. Seran vora un miler més que l’any passat, perquè enguany estan integrats en la gestió pública els departaments de Dénia i Manises, com aclareixen fonts de la conselleria.

Per a fer-se càrrec d'estes despeses addicionals de personal a l’estiu, Sanitat ha reservat un pressupost de 79,5 milions d'euros, 7,2 milions més que l'any passat. Estos fons es dirigiran tant a contractes de substitució per a cobrir al personal sanitari de vacances, com a les contractacions addicionals per a reforçar els centres d'atenció primària i consultoris de les zones de major afluència turística, “sempre que existisca personal disponible”, com puntualitzen des de Sanitat.

El conseller Marciano Gómez remarcava que “la planificació presentada en la taula sectorial, condicionada a la disponibilitat de personal, pretén mantindre pràcticament la mateixa prestació assistencial de l'estiu passat”.

Així mateix, ha indicat que “davant la inacció del Ministeri de Sanitat per a oferir solucions que permeten comptar amb els 606 residents que enguany finalitzen la formació al setembre, en lloc de maig, la conselleria ha previst les seues pròpies alternatives”.

En este sentit, per esta situació excepcional de dèficit de facultatius, la conselleria aplicarà mesures com la redistribució horària en l'assistència, que inclourà, si cal, la reducció d'horaris d'atenció en alguns centres sanitaris, la mobilitat de facultatius, incentius (segons el que es preveu en l'acord de 30 de gener del 2024 del Consell i el decret llei 2/2024 del Consell), així com l'ampliació del període voluntari en què els professionals podran disfrutar de les vacances, que s’allarga fins al 30 de novembre.

A més, els residents que acabaran la formació al setembre podran prestar assistència de forma tutoritzada en el seu propi centre de salut o un altre de pròxim. Això sí, ho faran voluntàriament i sempre que hi haja un metge de família al centre, encara que no donaran assistència domiciliària ni tampoc atendran emergències sense estar acompanyats.

El pla d’estiu arranca enguany el 15 de juny i s'estén fins al 30 de novembre, per la qual cosa durarà cinc mesos i mig enfront dels quatre del passat exercici (un mes i mig més que el 2023). Així, s'optimitza l'atenció sanitària i s'incrementa l'atractiu dels contractes per al personal que participe en la campanya estival, perquè es prolonguen durant més temps.

A més, s'amplia en eixes mateixes dates el període en el qual els professionals podran gaudir de les vacances, amb la finalitat d'evitar la concentració de professionals de vacances alhora.

Amb la finalitat de millorar l'atenció sanitària en zones turístiques que concentren més població a l’estiu, la Conselleria de Sanitat ha planificat, a més de l'obertura de dènou consultoris auxiliars, accions de reforç en 66 centres d'atenció sanitària, on incrementarà el personal.

Centres auxiliars que s’obriran a l’estiu

A la província de Castelló, està previst obrir els consultoris auxiliars de Benicàssim Atlanta (només a l'agost), Benicàssim - Vila-real, Orpesa - La Conxa, Orpesa - La Marina, Moncofa Platja, Platja de Nules i Platja de la Torre - Almassora.

Així mateix, es preveu reforçar l'atenció en els centres sanitaris d’Alcossebre, Benicarló, Vinaròs, Morella, Traiguera, Benicàssim, Borriana, Orpesa, Peníscola, Montanejos, Almenara, el Grau de Castelló i Xilxes.

A la província de València, durant l'estiu obriran els consultoris auxiliars de Bellreguard Platja, Daimús Platja de Gandia, Tavernes de la Valldigna Platja, Oliva i Xeraco, Mareny Blau, Palmeretes i Perellonet.

A més, es preveu reforçar els centres sanitaris de la Patacona, Port Saplatja, Platja de la Pobla de Farnals, Puçol, el Puig, Aiora, el Perelló, el Saler, CSI Cullera, Catadau, Piles, Canet d'en Berenguer, Miramar Platja de Gandia, Grau de Gandia i Oasi Cullera.

Finalment, pel que fa a la província d’Alacant, s'obriran els centres auxiliars de Calp La Fossa, Dénia Les Marines, Xàbia Arenal, Urbanova Alacant i Casa del Mar Santa Pola.

D'altra banda, es potenciarà l'atenció sanitària en els següents centres sanitaris de la província d’Alacant: CSI Campello, Cap Huertas, Platja de Sant Joan, Teulada-Moraira, Bolulla, Confrides, Confrides Abdet, Guadalest, Tàrbena, la Nucia, Polop, Cala de la Vila Joiosa, Finestrat, Finestrat La Cala, Cala de Benidorm, Orxeta, Relleu, Sella, Altea, Albufereta, Alfàs del Pi, Almàssera de Tonda, Callosa d'en Sarrià, Foietes, Rincón de Loix, Tomás Ortuño, CSI Santa Pola, Santa Pola Gran Alacant, La Marina, Elx Els Arenals, Illa Tabarca, Coveta, Guardamar del Segura, La Lloma, Mil Palmeres, Oriola Costa, el Pilar de la Foradada - Torre de la Foradada.

Els sindicats critiquen el pla

Els sindicats de la taula sectorial de Sanitat han assegurat que el pla de vacances presentat per la conselleria pot "deteriorar seriosament" la qualitat assistencial a la ciutadania este estiu i suposa un "menyscapte" en les condicions laborals, i han criticat que no se'ls haja donat l'"oportunitat de negociar o fer aportacions". 

La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV ha qualificat d'"inacceptable" que els hagen convocat a quatre dies del començament del període vacacional proposat per la conselleria, "únicament per a informar". Per part seua, la Federació de Serveis Públics d'UGT País Valencià considera que "canvien el pla de vacances a canvi de res". 

En la mateixa línia ha reaccionat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que ha lamentat que la situació resulte "especialment complicada" per la "falta de col·laboració" del Ministeri de Sanitat a "buscar solucions davant del retard en la finalització de la formació del personal intern resident".

També et pot interessar

stats