Sanitat divideix la població en 15 grups per a organitzar la vacunació
Els residents en centres de majors, els grans dependents i el personal sociosanitari es vacunaran al gener i la resta a partir de març.
El Ministeri de Sanitat ha classificat la població espanyola en 15 grups per a organitzar l'administració de les vacunes contra la Covid-19.
El pla de vacunació s'ordenarà en tres fases, que començaran al gener i finalitzaran, previsiblement a l'estiu. Els primers a rebre la vacuna seran les persones majors residents, el personal sociosanitari dels centres de tercera edat i dels centres de grans dependents, i el personal sanitari.
En total sumen 2,5 milions de persones i se'ls donarà prioritat en la vacunació atenent als quatre criteris de risc que regiran el pla: morbiditat, exposició, transmissió i vulnerabilitat socioeconòmica.
El ministre Salvador Illa ha especificat aquest divendres la resta de grups en els quals s'ha dividit la població espanyola per a la vacunació: persones majors de 64 anys, grans discapacitats, persones en situació de risc, persones que viuen i/o treballen en entorns tancats, persones en situació de vulnerabilitat socieconòmica; treballadors i treballadores essencials; personal docent; població infantil; població adolescent i jove de més de 16 anys; població adulta; persones en àrees de gran incidència del contagis; dones lactants; i persones seropositives del coronavirus, es a dir, que ja l'han passat.
Aquests grups podran rebre la vacuna indistintament en la segona fase (de maig a juny) o en la tercera (a l'estiu), atenent a una estratègia flexible que determinarà la disponibilitat de dosis, els criteris de risc del pla, i el coneixement que es vaja adquirint sobre la vacuna i l'evolució de la pandèmia, segons ha explicat el ministre.
El pla del ministeri, assegura Salvador Illa, busca oferir una “vacunació eficaç i eficient, amb criteris d'equitat i amb la flexibilitat necessària per a adaptar-lo a les circumstàncies”, amb l'objectiu de base de “reduir la morbiditat amb eficàcia” i baixar la xifra d'hospitalitzacions de persones en estat greu.
Illa no ha aclarit quina vacuna començarà a dispensar-se a Espanya, però ha defés que serà segura, perquè necessitarà primer l'aval de l'Agència Europea del Medicament. “Si una vacuna no rep garanties suficients, no rebrà autorització per a administrar-la a la Unió Europea”, ha dit.
Espanya té preadjudicades 140 milions de dosis de diferents vacunes contra la Covid-19, que haurien de ser suficients per a immunitzar 80 milions de persones, segons els compromisos que l'Estat ha subscrit a través de la UE.