Sanitat dona llum verda a la primera injecció subcutània d'immunoteràpia per a diversos tipus de càncer

La punxada d’atezolizumab a la cuixa cada tres setmanes, sense necessitat d’observació posterior, substitueix la infusió intravenosa tradicional de quimioteràpia

Imatge d'arxiu d'una injecció
Imatge d'arxiu d'una injecció / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda al finançament d'una nova immunoteràpia per a diferents tipus de càncer, que substitueix la infusió intravenosa actual per una injecció subcutània, i així es redueix el temps d'administració del tractament de 60 a 7 minuts, un 80% menys, sense perdre l'eficàcia. Els pacients rebran la punxada d’atezolizumab a la cuixa cada tres setmanes sense necessitat després de romandre en observació, cosa que redunda no sols en el seu confort, sinó en un estalvi de recursos per al Sistema Nacional de Salut. "És una reducció de costos en tots els sentits", ha valorat la cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa, Dolores Illa.

De fet, l'atezolizumab ha arribat a la sanitat pública en un temps rècord, ja que el va autoritzar l'Agència Europea de Medicaments (EMA) el mes de gener passat, amb les mateixes nou indicacions que el fàrmac intravenós per a tractar diferents tumors de pulmó, fetge, bufeta i mama. En concret, la immunoteràpia desenvolupada per Roche està aprovada per a algunes de les formes de càncer més agressives i difícils de tractar, com són el càncer de pulmó no microcític en estadi inicial (en este cas com a adjuvant) o per a diverses formes del metastàtic; el carcinoma hepatocel·lular, i el càncer de mama triple negatiu metastàtic o sarcoma de parts toves alveolars, entre altres.

Reducció del temps d’administració del tractament

"Tenen la sensació que estan menys malalts" per passar molt menys temps a l'hospital; a més, la preparació del fàrmac és més fàcil i senzilla i no requereix un ambient estèril, ha celebrat la doctora. Així, es redueixen pràcticament a la meitat les sis hores que la persona passa al centre de dia amb la via intravenosa entre que arriba, se sotmet a anàlisi de sang, obté els resultats, es prepara el material, se sotmet al tractament i continua en observació.

Un futur fora dels hospitals

Només la sessió de químio es prolonga de 30 a 60 minuts, mentre que la injecció a penes dura de quatre a huit minuts. "Al final, mitiga la por al tractament, perquè a vegades ens tirem més de deu minuts per a trobar una bona vena", ha explicat Alba Silveiro, infermera d'assajos clínics del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia de Barcelona.

L'aprovació del nou medicament s'ha basat en les dades de l'estudi fase III IMscin001, en el qual van participar set centres espanyols, que van suposar el 20% del total dels pacients seguits mundialment, va mostrar un perfil de seguretat i eficàcia igual a la formulació intravenosa. L’estudi també conclou que la via subcutània és la preferida pel 79% dels pacients, perquè la troben menys invasiva, dolorosa i molesta, i això repercuteix en una major qualitat de vida i una millor adherència terapèutica.

Nou de cada deu professionals sanitaris van coincidir que la injecció és fàcil d'administrar i tres de cada quatre va afirmar que podria estalviar temps als equips sanitaris. A més, la via subcutània permet un ús racional més clar i precís del medicament, ha afegit Raquel Sánchez, farmacèutica responsable de l'àrea de Farmàcia Hospitalària de l'MD Anderson Center de Madrid. "Hi havia unes certes reticències per la por de ficar determinats volums de fàrmac en la capa subcutània", però amb este medicament s'ha demostrat que es pot administrar una gran quantitat "i, en qüestió de set minuts, poder seguir amb la teua vida normal", ha conclòs.

També et pot interessar

stats