Sanitat envia SMS a la població amb les recomanacions per a les zones afectades per la DANA
L'avís enllaça a una pàgina amb informació detallada sobre tot el que cal tindre en compte
La Conselleria de Sanitat està enviant SMS i missatges a través de l'app GVA+ a la població de la Comunitat Valenciana per a recordar la importància de seguir les recomanacions de Salut Pública per a qui estiga o es desplace a les zones afectades per la DANA del passat 29 d'octubre.
La pàgina destaca, entra d'altres, la importància d'usar mascareta, guants, botes de goma, mànega llarga, pantaló llarg i protecció ocular per a les tasques de neteja d'aigua estancada o fang. També explica quins són els símptomes d'infecció que podrien presentar després d'exposar-se a les zones inundades i recomana posar-se en contacte amb el personal sanitari en cas de tindre'n.
A més, en el portal de Sanitat es troben altres consells a tindre en compte per a evitar malalties bacterianes o intoxicacions provocades, per exemple, pel monòxid de carboni inhalat en espais sense ventilació. Per això, la conselleria fa un repàs de les recomanacions a l'hora d'ingerir aigua o aliments o de recuperar objectes que han estat submergits en l'aigua o el fang.
Primers possibles casos de leptospirosi
La Direcció General de Salut Pública ha informat de possibles casos d'infeccions per Leptospira, un bacteri que pot aparéixer fàcilment en aigües estancades. En este context, les malalties es poden transmetre per l'aigua, els aliments o l'aire, i la proliferació de mosquits, panderoles i rosegadors poden augmentar les complicacions en la salubritat de les zones afectades.
José María Martín Moreno, catedràtic de Medicina Preventiva i de Salut Pública de la Universitat de València, centra en el fang la concentració de contaminació microbiològica, d'insectes i rosegadors i de productes químics arrossegats per les riuades. És per això que Martín Moreno parla fins i tot d'evacuació en casos concrets de persones amb perfils de risc i subratlla la importància de tindre cura en la interacció amb l'entorn.