Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sanitat demana al jutjat que paralitze el tractament amb ozonoteràpia d’un pacient Covid

També estudia emprendre accions legals contra la família del malalt davant “les greus acusacions” contra l’equip mèdic del centre

Hospital de la Plana, a Vila-real / À Punt NTC

L'Advocacia de la Generalitat ha demanat al jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló la interrupció del tractament amb ozonoteràpia que rep de manera externa el pacient de 49 anys ingressat per Covid-19 a l'UCI de l'Hospital de la Plana de Vila-real.

L'advocada va presentar aquest recurs quan el jutjat va dictar el passat 13 d'agost la mesura cautelaríssima, a petició de la família, que obligava el centre a permetre l'aplicació d'aquesta teràpia, que "no està avalada" científicament, segons recorden l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), el Ministeri de Sanitat i el Consell General de Col·legis Oficials de Metges. 

Segons la Conselleria de Sanitat, es conclou "que aquest tractament no és apte per a humans fora dels assajos clínics", i amb la finalitat de vetlar pel pacient i per la seua recuperació, ha demanat la interrupció d'aquesta teràpia que s'aplica a través d'una persona aliena al centre.

Sanitat també va anunciar aquest dijous que estudia emprendre accions judicials contra la família d'aquest pacient davant "les greus acusacions contra l'equip" mèdic del centre.

El departament que dirigeix Ana Barceló assenyala que està considerant emprendre la via judicial davant “les greus acusacions” que la família ha efectuat, de manera pública i davant la justícia, assegurant que l’equip de l’hospital obstaculitza la faena de l’equip extern que tracta el pacient amb ozó.

La conselleria remarca que aquest tractament no compta amb l'aval científic ni el suport dels professionals mèdics, ni de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, i que va ser autoritzat per un jutjat perquè un equip extern l'aplicara en el pacient.

A través d’un comunicat, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha volgut posar de manifest “la gran professionalitat de l'equip i de l'UCI de l'Hospital de la Plana, cosa que no es pot posar en dubte en cap moment”.

En aquest sentit, ha destacat que “farem tot el que siga necessari per a defendre el seu treball i professionalitat”, i ha lamentat que “s'intente estendre qualsevol ombra de dubte davant un comportament irreprotxable que només té com a objectiu atendre la salut de les persones”.

Concentració de la junta de personal de la Plana 

La junta de personal de la Plana ha convocat per al pròxim dimarts a les 12:00 hores una concentració de suport als professionals de l'UCI del centre arran la decisió judicial de permetre l'ús d'aquesta teràpia al pacient. 

"El personal sanitari de l'UCI té una excel·lent dedicació i praxi respecte a l'usuari, per la qual cosa compta amb tot el nostre suport i admiració", assenyala la junta en un comunicat, en el qual s'anima a companys d'altres centres de salut a manifestar-se en els seus propis centres en suport d'aquests professionals i on es recalca que la convocatòria està també oberta a tota la ciutadania.

Responsabilitat de la família 

D'altra banda, el Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Castelló ha posat l'accent en un comunicat en què la responsabilitat en l'aplicació de l'ozonoteràpia "recau en exclusiva en el metge proposat i en la família del pacient" i assenyala que, segons indica un recent acte del jutge en resposta a les al·legacions presentades per la conselleria, és la persona que aplica el tractament el que assumeix juntament amb la família qualsevol responsabilitat d'aquesta administració.

En aquesta línia, indica també que els professionals sanitaris del sistema públic de Castelló, igual que els de la resta d'Espanya, "no estan obligats a aplicar un tractament o medicament que no estiga autoritzat pels protocols Covid-19 ni per l'Agència Espanyola de Medicaments".

En conseqüència, assenyala, "qualsevol professional sanitari públic davant una orde de tractament per part d'una persona estranya, o fins i tot del mateix Sistema Nacional de Salut, que implique l'aplicació d'un tractament que no complisca amb aquests requisits, poden abstenir-se del seu compliment, fent-ho constar en la història clínica del pacient de manera expressa".

La l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris no veu evidència en l'eficàcia de l'ozó

Segons informa la conselleria, el gerent del Departament de Salut de la Plana va sol·licitar un informe a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) sobre el tractament amb ozó en pacients amb Covid.

Aquest informe conclou que “no es compleix amb la definició d'ús compassiu que faria autoritzable una sol·licitud en el cas que fora rebuda en l'Aemps a través dels llits establits a tal fi”, i afig que “es considera que davant l'absència d'evidència de l'eficàcia de l'ozó en pacients crítics amb Covid greu, i la incertesa en pacients amb pneumònia greu amb Covid, així com l'absència d'assajos clínics en marxa que donen suport a la utilització d'aquest tractament, no es considera en el moment actual l'ús compassiu una opció idònia per a l'administració d'ozó, a l'espera que es demostre l'eficàcia i seguretat en l'àmbit de l'assaig clínic controlat estretament”.

L'equip mèdic encarregat del tractament d'aquest pacient es va negar des d'un principi a l'aplicació d'aquesta teràpia a petició de la família. En aquest sentit, la conselleria assenyala que són moltes les societats científiques i sanitàries que han expressat públicament tant el suport a aquests professionals com el rebuig a l'aplicació de ozonoteràpia en el pacient.

la Plana Baixa

També et pot interessar