Sanitat estudia incrementar el preu del tabac per a reduir-ne el consum entre joves

L'última paraula, però, la tindrà el Ministeri d'Hisenda perquè és qui té la competència per a impulsar aquesta mesura fiscal

Presatatgeria d'un estanc / À Punt NTC

El Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme que prepara el Ministeri de Sanitat perquè enguany siga una realitat inclou impulsar mesures fiscals que graven el preu del tabac, ja que Espanya es troba entre els països amb els preus més baixos d'Europa. La pujada seria, a més, una mesura dissuasiva per a frenar-ne el consum entre els joves.

No obstant això, segons han confirmat fonts del Ministeri de Sanitat, per a desenvolupar-lo han de comptar amb el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, que és "qui té l'última paraula", ja que "Sanitat no té competència".

Tal com avança la Cadena SER, l'estratègia pretén "impulsar l'establiment de mesures fiscals consistents en l'increment impositiu dels productes inclosos en l'impost sobre les labors del tabac, a fi d'aconseguir un increment del preu d'aquests productes".

A més, respecte a les noves formes de tabac, l'estratègia pretén "promoure la creació d'una nova figura impositiva que establisca un gravamen específic per als cigarrets electrònics amb nicotina".

"Totes les societats científiques recomanen que es faça", assenyalen les mateixes fonts del ministeri. Des de fa anys, societats mèdiques i científiques demanen, d'acord amb l'estratègia antitabac de l'Organització Mundial de la Salut, pujades d'impostos en els productes amb nicotina, ja que en redueixen el consum, encoratgen els fumadors a abandonar el tabac i dissuadeixen els joves d'adoptar l'hàbit de fumar.

També et pot interessar

stats