Sanitat implanta el circuit que inclou la vacunació contra l'mpox en serveis de medicina preventiva als hospitals

El conseller, Marciano Gómez, remarca que la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana és "de normalitat"

Vials de la vacuna contra l'mpox, en una imatge d'arxiu
Vials de la vacuna contra l'mpox, en una imatge d'arxiu / Reuters

La Conselleria de Sanitat ja ha implantat el nou circuit de vacunació per a previndre la infecció del virus mpox, antigament anomenat pigota del mico, després d'incloure també els serveis de medicina preventiva dels hospitals com a punts d'administració d'esta injecció. L'objectiu, segons ha explicat este dijous en un comunicat, és facilitar l'accés al sèrum immunitzador a les persones que es troben entre els grups de risc.

En cadascuna de les tres capitals de província, la Conselleria disposa d'un CIPS (Centre d'Informació i Prevenció de la SIDA), on s'administra, entre altres, la vacuna contra l'mpox, segons ha informat la Generalitat. Amb l'ampliació duta a terme, se sumen tots els hospitals públics de la Comunitat Valenciana que disposen de serveis de medicina preventiva —tret dels hospitals d'atenció a pacients crònics i de llarga estada— i tenen disponibles dosis de la vacuna contra este virus endèmic d'Àfrica que ha obligat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a declarar l'emergència sanitària.

Sanitat ja ha facilitat els i les professionals, així com els serveis implicats, tota la informació sobre el circuit de vacunació. Únicament restaria actualitzar-ho quant als viatgers, amb els criteris que establisca el Ministeri de Sanitat en el protocol que ha de facilitar a les administracions autonòmiques "d'ací a poc", tal com es van comprometre els representants este dimecres, durant la comissió de salut pública, a petició de les comunitats.

Situació "de normalitat"

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha afirmat que "encara que a la Comunitat Valenciana la situació epidemiològica és de normalitat, des de la Conselleria hem volgut anar per davant amb esta mesura d'ampliació perquè es tracta de posar tots els mitjans a l'abast de les persones que estan entre els grups de risc per a facilitar-los la immunització a través de la vacuna i previndre la malaltia".

En este sentit, ha llançat un doble missatge de calma a tota la població i als grups de risc en particular. "Com indiquen els experts, la ciutadania en general pot estar tranquil·la perquè no estem davant d'una situació com la de la covid-19", ha assenyalat. A més, les persones amb risc "han de saber que la Generalitat disposa dels mitjans necessaris per a garantir-los la vacunació", que únicament està recomanada per a estos col·lectius, ha afegit.

Gómez ha explicat que el circuit de vacunació "s'ha dissenyat amb un doble vessant: d'una banda, establint les mesures per a les persones que pertanyen als grups de risc i, d'altra banda, per als que s'hagen vist exposats a casos confirmats".

Quins són els col·lectius de risc

Sanitat aconsella vacunar-se, abans d'una potencial exposició a la malaltia, a totes aquelles persones que mantenen pràctiques sexuals considerades de risc, especialment —però no exclusivament— homes que tenen sexe amb altres homes. També qui pot contagiar-se per la feina; és a dir, professionals que treballen en consultes especialitzades, personal de laboratori o personal que s'encarrega de la desinfecció de superfícies en locals específics de risc.

En estos casos, la població de risc pot sol·licitar cita telefònica en els CIPS provincials, com es feia fins al moment. La novetat és que a partir d'ara es poden administrar les injeccions des dels serveis de medicina preventiva de l'hospital de referència, estalviant els desplaçaments a les capitals de província. La remissió a este servei es realitzarà des dels centres de salut, consultoris auxiliars, punts d'atenció continuada o centres de salut sexual i reproductiva. També des d'urgències o les consultes externes de medicina interna, infeccions, dermatologia, entre altres, es derivarà els pacients.

Pel que fa a persones que tinguen previst viatjar als països afectats, segons el comunicat fins al moment pel Ministeri de Sanitat, poden acudir als centres de vacunació internacional, on se'ls realitzarà una valoració de risc individualitzada, segons el tipus de viatge i les característiques individuals per a decidir les accions oportunes.

Com han d'actuar els contactes estrets

El segon grup de persones per a qui està indicada la vacuna són els que s'han exposat a l'mpox, que engloba tots els contactes estrets de la persona contagiada que no hagen passat la malaltia. Fonamentalment, persones amb risc d'afecció greu i complicacions i personal sanitari i de laboratori exposat.

En estos casos, el circuit de vacunació dissenyat per Sanitat estableix que els centres de salut pública valencians remetran per a l'administració de la vacuna als contactes identificats a partir de la detecció d'un cas. A més, si es presenta una persona en qualsevol dels centres sanitaris detallats anteriorment que manifeste haver sigut contacte d'un infectat, es remetrà al servei de medicina preventiva corresponent per a valorar la vacunació. Finalment, aquells treballadors de la salut inclosos entre els grups de risc es dirigiran a la unitat de prevenció de riscos laborals per a la remissió al servei de medicina preventiva, tant per a vacunacions prèvies com posteriors a l'exposició.

També et pot interessar

stats