Sanitat inicia la vacunació conjunta contra la grip i la covid-19
Els residents a centres de persones majors i diversitat funcional i el personal sanitari són els primers a vacunar-se
La Conselleria de Sanitat inicia este dilluns 14 d'octubre la campanya de vacunació conjunta contra la grip i la covid-19, que es desenvoluparà de manera escalonada, i donarà prioritat als grups de població en els quals s'engloben aquelles persones que podrien tindre un risc més alt de patir complicacions a causa de les infeccions.
El conseller Marciano Gómez va indicar a principis d'octubre que l'estratègia de vacunació es durà a terme de manera escalonada amb l'objectiu d'immunitzar com més prompte millor la població diana i les persones més vulnerables. Gómez va assenyalar, a més, que els experts aconsellen la immunització, "ja que l'efectivitat de les dos vacunes està demostrada per la disminució de casos greus i de les complicacions secundàries a la grip", com ara la pneumònia, el risc més gran d'infart de miocardi o d’ictus, la qual cosa suposa "menys ingressos hospitalaris, sobretot de la població amb risc de patir complicacions".
Gómez recorda que enguany, com a novetat, la Generalitat facilita des de l'1 d'octubre la vacunació contra la grip als centres docents als xiquets de tres i quatre anys, “amb la finalitat de reforçar la protecció dels menors i evitar possibles contagis, ja que solen ser els primers i els que amb més freqüència pateixen la malaltia”.
En este sentit, els pares, mares o tutors dels xiquets i xiquetes de 1r i 2n d'infantil poden optar entre vacunar-los al centre de salut o al centre escolar. La resta dels xiquets d'entre 6 i 59 mesos d'edat sense patologia es vacunaran en qualsevol moment a partir de l'inici de la campanya de vacunació. A més, els alumnes dels centres d'educació especial (de totes les edats) es vacunen als centres docents, prèvia autorització.
Grups prioritaris
La Conselleria de Sanitat ha dissenyat quatre grups prioritaris per a dur a terme la campanya. Des d’este mes d'octubre, s'enviarà un missatge al mòbil a qui pertanga a estos grups, en funció del torn de priorització, perquè acudisca vacunar-se. D'altra banda, una vegada finalitze la vacunació dels grups prioritaris, Sanitat iniciarà en el mes de novembre la immunització de la població en general.
El primer grup amb el qual s'inicia ara la campanya de vacunació és el dels residents de centres de persones majors i de diversitat funcional. Així mateix, s'inclou en este grup a les persones internes en altres centres sociosanitaris i sanitaris (residents en institucions de serveis socials i a les ingressades als hospitals de crònics). També el personal sanitari, no sanitari i sociosanitari d'estos centres, i dels centres d'Atenció Primària, Hospitalària i dels Serveis d'Emergències Sanitàries.
D'altra banda, el segon grup inclou la població major de seixanta anys, a la qual se la citarà al centre de salut habitual, excepte en aquells casos de pacients crònics dependents o que no poden desplaçar-se al centre de salut, que rebran la vacuna a casa.
En el tercer grup de priorització s'ha inclòs les dones embarassades, que es podran vacunar contra la grip i covid-19 al centre de salut. A més, contempla les persones de 5 a 69 anys en condició de risc, que també es podran vacunar al centre d'atenció primària.
Finalment, el quart grup de priorització seran les persones que treballen en serveis públics essencials, convivents amb grups de risc, menors de 5 a 18 anys en tractament amb àcid acetilsalicílic, persones amb exposició a animals o les seues secrecions, persones fumadores i les persones de 18 a 59 anys que ho sol·liciten, sempre que no existisca contraindicació.
Durant la campanya de l'any passat, més d'1.162.000 persones es van vacunar contra la grip, fet que suposa la xifra més alta aconseguida a la Comunitat Valenciana. Per províncies, es van vacunar contra la grip 428.806 persones a la província d'Alacant, 123.796 a la de Castelló i 609.431 persones a la província de València.