Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sanitat recomana penalitzar sense dies lliures els metges que tinguen més cites pendents als ambulatoris

Els representants dels facultatius demanen una reunió a la conselleria per a abordar la instrucció, que consideren que "criminalitza" els metges, responsabilitzant-los en exclusiva de les demores

Captura de la circular de recomanacions que ha enviat Sanitat als coordinadors dels ambulatoris / À Punt NTC
Xavier Melero / Victòria Maso
17 d'octubre 2024 - 14:31

Una circular de Sanitat recomana penalitzar els metges d'atenció primària quan acumulen esperes de més de deu dies naturals en la cita als pacients. El document, que la conselleria ha enviat a les direccions dels centres de salut valencians, convida els coordinadors a "valorar la pertinència d'autoritzar la sol·licitud de dies" en estos casos. És a dir, insta a emprar estos permisos per a castigar l'excés de demora.

La instrucció ha revolucionat els ambulatoris i ha activat el rebuig immediat dels representants dels facultatius. El Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (Fomap-CV) no ha tardat a manifestar "preocupació" per estes recomanacions, que l'organització considera una mesura "injusta" que "culpabilitza" el facultatiu com a únic responsable de les demores.

"Penalitzen el metge i no donen solució al problema de les absències, que no es cobreixen. Quan una persona es posa de baixa, eixe contingent s'ha de repartir i això fa que el teu propi tinga demora, i ara ens castiguen per tindre-la", ha advertit a À Punt NTC la portaveu del Fomap-CV, María Pilar Valero.

El document estipula un mínim de 26 cites programades al dia (amb un màxim de sis telefòniques i dos per a crònics) més huit sobrevingudes per a urgències, que es redueixen a 20 atencions diàries en el cas de Pediatria. Si hi ha una absència d'un facultatiu, proposa repartir automàticament els pacients a la resta de metges, amb l'objectiu de poder oferir cita amb 72 hores com a màxim.

"Em sent criminalitzada"

Merche Sanz, metgessa de família, se sent "criminalitzada" per la instrucció. "La culpa no és nostra. Caldria substituir les baixes i reorganitzar els contingents. Ja estem assumint de 40 a 43 persones al dia, perquè les agendes no tenen fi. I el pacient ho nota. No és el mateix veure 20 que 50, perquè a eixe l'últim que veus segur no rep la mateixa atenció que els primers", ha explicat.

Des del Fomap-CV Valero considera que en lloc de posar un mínim obligatori de cites, Sanitat hauria de posar un màxim, perquè les agendes ja estan "desbordades. "Ara veiem entre 40 i 50 pacients i quan arribe la grip en seran entre 50 i 60 al dia. No hi ha límit i el problema és que no es deixa de citar", explica la representant dels metges de primària. Assegura que les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (màxim de 35 cites en Atenció Primària i 26 en Pediatria) fa temps que són impossibles de complir en el sistema valencià de salut.

La qualitat en l'atenció, efecte secundari de "posar el turbo"

Entre els factors que influeixen en la llista d'espera, destaquen la falta de recanvi per a les baixes i l'obligació d'assumir pacients d'altres companys absents; la pressió als centres de salut de la demora hospitalària i les especialitats, i l'atenció d'urgències a instàncies de l'112, que obliga els facultatius a interrompre les consultes.

El Fomap-CV ha demanat una reunió amb Sanitat per a abordar solucions alternatives a estes recomanacions, que assegura que s'han pres sense consens ni consulta a les societats científiques. Adverteix del risc per a la salut que pot suposar "posar el turbo". "Necessitem temps per a veure els pacients i assegurar una atenció amb la qualitat que mereixen", apunta María Pilar Valero.

Sanitat