Sanitat introdueix la IA en les radiografies de tòrax i os per a ajudar en el diagnòstic de patologies

L'Hospital Doctor Balmis d'Alacant desenvolupa un projecte pilot que a l'abril està previst que tinguen tots els departaments de salut

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, s'ha desplaçat a l'Hospital Doctor Balmis d'Alacant per donar a conéixer el funcionament d'este nou sistema de lectura d'imatges amb IA
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez a l'Hospital Doctor Balmis d'Alacant / Conselleria de Sanitat

La Conselleria de Sanitat impulsa un projecte que empra algoritmes d'intel·ligència artificial (IA) per a la detecció de diverses patologies en radiografies simples de tòrax i os per a ajudar a interpretar les dades als facultatius. El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, s'ha desplaçat a l'Hospital Doctor Balmis d'Alacant per a presentar i donar a conéixer el funcionament d'este nou sistema de lectura d'imatges amb IA que ja s'ha implantat en este hospital.

Tal com ha explicat Gómez “es tracta d'un avanç molt important, ja que és una eina de gran ajuda per als professionals a l'hora de realitzar els diagnòstics i això permetrà millorar en seguretat i precisió”.

Segons ha remarcat el conseller “la imatge sempre la interpreta i visualitza un facultatiu, que és qui pren la decisió, i la IA no és més que un instrument que dota de valor als estudis d'imatge. Amb ella, els professionals disposen de més informació a l'hora de diagnosticar”.

Eficàcia superior al 90%

Per a garantir la validesa d'este algoritme amb dades pròpies, diferents observadors professionals han analitzat més de 600 proves radiològiques de tòrax i os. Els resultats han sigut òptims, amb més d'un 90% de fiabilitat i amb un alt valor predictiu negatiu. Això significa que quan l'eina no llança cap troballa de patologia, es compleix amb una probabilitat pròxima al 100%, la qual cosa aporta confiança i seguretat als clínics, circumstància que facilita el diagnòstic i limita la necessitat de fer proves addicionals.

El sistema s'ha implantat des de principis d'any en la rutina del servei d'Urgències, i també en el centre de salut de Babel, amb la previsió d'estendre'l en proves en els pròxims dies a la resta de centres d'atenció primària del Departament de Salut Alacant-Hospital General.

Des de l'inici, tal com ha assenyalat el conseller, “s'ha utilitzat esta eina en més de 70.000 estudis radiològics que corresponen a més de 40.000 pacients”.

Resposta ràpida i precisa als pacients

Este projecte d'IA s'ha dissenyat per a millorar la capacitat diagnòstica en urgències i també en atenció primària amb l'objectiu de reduir el temps de resposta el màxim possible i ajudar en el procés diagnòstic als clínics. L'eina genera classificacions automatitzades de les imatges de tòrax i os, que estan disponibles per a la seua consulta en menys de cinc minuts després de realitzar la radiografia, que ajuden els clínics a identificar les patologies, facilitant la presa de decisions, acurtant els temps de diagnòstic i oferint una resposta ràpida als pacients.

Quant a les patologies que detecta l'algoritme, són aquelles que requereixen un tractament precoç o una atenció urgent, com ara fractures, vessaments articulars, luxacions i subluxacions i lesions focals òssies tant d'origen tumoral com infecciós en l'esquelet perifèric (per exemple, muscle, colze, genoll i turmell) o columna, i unes certes patologies del tòrax, com el pneumotòrax o els nòduls pulmonars.

Digitalització el sistema valencià de salut

El conseller ha subratllat que des de la Conselleria de Sanitat s'està duent a terme un important esforç per a modernitzar i digitalitzar el sistema valencià de salut, i per a això "hem dissenyat específicament una estratègia digital de salut, amb l'objectiu d'incorporar els últims avanços a la pràctica assistencial”.

Este nou sistema s'està implementant a través de l'Oficina Autonòmica per a l'Aplicació de la Intel·ligència Artificial en la Salut de la Conselleria de Sanitat, que vetla per la introducció ordenada de la IA en l'àmbit sanitari, i s'ha desenvolupat com a projecte pilot a l'Hospital General Universitari Doctor Balmis al llarg del segon semestre de 2024.

Programa pilot que s'implantarà a tots els hospitals

Actualment, dins del programa pilot, el sistema està també implantat a l'Hospital Arnau de València, Hospital Sant Joan d'Alacant, Hospital de Dénia, i a l'Hospital Marina Baixa de la Vila Joiosa. Així mateix, la setmana vinent es posarà en marxa a l'Hospital Clínic, La Fe i a l'Hospital Doctor Peset, a València. Posteriorment, es desplegarà a l'Hospital General de Castelló, Hospital de La Plana a Vila-real i a l'Hospital de Vinaròs, i així progressivament fins a completar tots els departaments de salut el mes d'abril.

També et pot interessar

stats