Sanitat limita les intervencions quirúrgiques d'estètica als metges especialistes

L'orde ministerial que s'ha publicat este dissabte en el BOE i entrarà en vigor diumenge, vol evitar casos com el de Sara Garcia, una murciana que va morir després d'una liposucció el 2022

Ferramentes per a una intervenció estètica, en una imatge d'arxiu
Eines per a una intervenció estètica, en una imatge d'arxiu / Associació Espanyola de Cirurgia Estètica i Plàstica

El Ministeri de Sanitat ha modificat el decret sobre autorització de centres sanitaris per a limitar als metges amb una especialitat en cirurgia plàstica la possibilitat de practicar operacions quirúrgiques d'estètica.

L'orde ministerial que va ser aprovada el dimecres, s'ha publicat este dissabte en el Butlletí Oficial de l'Estat i entrarà en vigor diumenge. Canvia la redacció d'un dels annexos del decret de 2003, referit a la definició d'unitat assistencial de cirurgia estètica. Segons el text, d'ara en avant en estos centres només podran realitzar tractaments quirúrgics els metges "amb l'especialitat en cirurgia plàstica, estètica i reparadora o una altra especialitat quirúrgica o medicoquirúrgica en l'àmbit i competències indicades en el programa oficial de la seua especialitat".

En una nota de premsa, el ministeri justifica la modificació pel "notable augment d'intervencions quirúrgiques estètiques", la "proliferació de centres que les oferixen" d'acord amb "una creixent demanda social" i la "necessitat de garantir que siguen realitzades per professionals qualificats". En este escenari, Sanitat pretén "garantir que estos procediments siguen realitzats exclusivament per professionals amb la formació i titulació adequades".

El Congrés va aprovar en 2022 una proposició no de llei amb eixe mateix objectiu, "reforçar la normativa per a previndre l'intrusisme i assegurar que totes les activitats sanitàries siguen dutes a terme per professionals degudament qualificats", segons recorda el comunicat.

"Esta mesura és, sens dubte, una victòria enorme per a la família de Sara, una dona que desgraciadament va perdre la vida després de sotmetre's a una intervenció en un centre d'estètica que no comptava amb les garanties necessàries", ha afegit en un vídeo publicat a la xarxa X la ministra de Sanitat, Mónica García. "La lluita de la seua família ha sigut clau per a este canvi tan important", ha subratllat la ministra.

Es refereix la ministra al cas de Sara Gómez, una dona d'Alcantarilla (Múrcia) de 39 anys que va morir el gener de 2022 després d'una liposucció a Cartagena. "Fem un pas important cap a un sistema de salut més segur, perquè tragèdies com la de Sara no tornen a passar", ha ressaltat Mónica García.

També et pot interessar

stats