Sanitat obrirà dimecres a Fira València l’assistència psicològica als familiars de les víctimes de la DANA
Marciano Gómez destaca que la prestació d'assistència sanitària està "garantida" i recorda les mesures per a evitar contagis de cara al risc sanitari creixent després de sis dies amb aigua estancada, fang i cadàvers pendents de localitzar i retirar
La Conselleria de Sanitat obrirà dimecres a Fira València un servei d’assistència psicològica als familiars de les víctimes de la DANA. Ho ha avançat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una compareixença per a informar sobre la situació sanitària després de la DANA. Esta unitat tindrà una trentena de psicòlegs i psiquiatres de la Conselleria de Sanitat i de la Unitat Militar d’Emergències, deu consultes, dos ambulàncies medicalitzades i estarà oberta de 9 del matí a 7 de vesprada.
El conseller ha destacat que estan fent “una avaluació contínua i constant dels riscos epidemiològics” de manera coordinada amb el personal de la Conselleria, el Ministeri i altres tècnics d'alt nivell de fora de la comunitat amb l'UME. "Mesures dinàmiques i àgils en funció dels moments per a fer còmoda la prestació sanitària i les ajudes als ciutadans de les zones afectades".
Mesures per a evitar contagis
Davant del risc sanitari creixent a les zones afectades per la DANA, després de sis dies amb aigua estancada, fang i cadàvers pendent de localitzar i retirar, Marciano Gómez ha recordat les principals recomanacions de protecció per a evitar contagis i malalties com el tètan i ha dit que s'han distribuït 800.000 mascaretes a través dels ajuntaments per a poder previndre qualsevol risc de malaltia.
- Protecció a les persones que hagen de treballar amb fang: mascareta, protecció ocular, calçat adequat i mànega i pantalons llargs.
- No ingerir aliments que estiguen en contacte amb l'aigua
- Netejar les parets de les habitacions humides amb lleixiu i mentre es neteja anar igual de protegits que amb el fang.
- Qualsevol classe de ferida abrasiva o tall punxant ha de ser desinfectada i anar al punt d'assistència sanitària més pròxim i allí es determinarà dins del calendari vacunal del pacient si és necessària o no l'administració del tètan.
En este sentit, Gómez ha indicat que disposen de suficients vacunes de tètan i també de la resta de vacunes que cal tindre com la grip. Hui s'ha obert el calendari de la grip en tots centres de salut.
"La prestació d'assistència sanitària a la ciutadania està garantida"
El conseller també ha destacat que la prestació d'assistència sanitària a la ciutadania està garantida: "Hi havia 57 centres de salut afectats i ara tenim només 10 encara sense utilitzar, però estes poblacions compten amb punts d'assistència sanitària".
A més, ha afegit, que els pacients que havien d'estar atesos en estos centres “els hem derivats a altres centres de salut de la mateixa zona bàsica informant-los per SMS”.
Des de la Conselleria també estan fent un programa de valoració proactiva de crònics d'aquells pacients estan en casa i no poden desplaçar-se. “Hem muntat un centre on telefonem de manera proactiva i amb l'assistent virtual als pacients crònics de nivell 3 per a donar-los suport i tranquil·litat en tots els seus dubtes”.
“Només amb el DNI se li pot donar els fàrmacs que necessiten”
D'altra banda, sobre farmàcia, el conseller ha assenyalat que “tenim suficiència de tots els fàrmacs” i de bolquers. Sanitat està en contracte permanent amb les distribuïdores i “on no funcionen les farmàcies tenim farmacioles en els punts d'assistència sanitària”.
Una altra mesura, ha dit, és que han habilitat un mecanisme on sense SIP es pot obtindre el fàrmac: “Només amb el DNI se li pot donar els fàrmacs que necessiten”.
A més, s'ha habilitat un mecanisme informàtic de tal forma que es prolonguen els tractaments que ja estaven donats per a evitar que hagen d'anar a la revalidació de la teràpia.
D'altra banda, el conseller ha ressaltat que Sanitat disposa de més de 20.000 voluntaris de tot Espanya, 5.000 d'ells valencians, als quals s'aniran cridant per al que faça falta. “Volem que complemente sempre la labor del personal sanitari”. Per exemple, ajudaran a telefonar als crònics, ha dit Marciano Gómez.
Les recomanacions del Ministeri de Sanitat
A través del seu compte d'X, el Ministeri ha demanat seguir els canals oficials davant la desinformació. El Ministeri ha publicat un fil on tranquil·litza a la població: "No hi ha evidència científica que siguen un risc important de malalties epidèmiques (còlera, tifus i altres) després d'un desastre natural", explica. Tot i això, agrega, "sí que és possible que algunes aigües o llots estiguen contaminats i transmeten infeccions digestives, que poden provocar diarrees o vòmits. Davant qualsevol troballa, és fonamental posar-se en contacte amb les autoritats i professionals amb formació específica", recomana.