Sanitat perfila la transició per a tractar la covid com una malaltia respiratòria

La subdirectora general d'Epidemiologia pronostica un repunt de casos després de Falles i Magdalena però sense a penes impacte en els hospitals

Una dona es fa una prova de la malaltia del coronavirus en una imatge d'arxiu
Una dona es fa una prova de la malaltia del coronavirus en una imatge d'arxiu / Reuters

La Conselleria de Sanitat ultima una "fase de transició" en la gestió de la pandèmia, que permetrà fer el salt a un "sistema sentinella", en què el coronavirus començarà a tractar-se com una malaltia respiratòria. És la porta a una etapa de normalització de la covid-19, en què només es faran proves diagnòstiques als col·lectius que més risc presenten en la societat: persones majors de seixanta anys, embarassades i les que tinguen el sistema immune feble. 

La subdirectora general d'Epidemiologia, Herme Vanaclocha, ha assenyalat a EFE que es preveu que després de les festes de Falles es produïsca un repunt de casos de covid-19. Però, com que hi ha molta població vacunada i que ha passat la malaltia, es preveu que l'impacte hospitalari siga baix. 

Una vegada conclosa la fase de transició, la idea és fer un gir de 180 graus en l'estratègia i canviar a un sistema sentinella, similar al que s'utilitza amb la grip. Aquest tipus de vigilància posa el focus només en els casos greus i els àmbits vulnerables. Vanaclocha ha precisat que sols es diagnosticaran les infeccions agudes en la població de més risc "però no en la resta". 

Així, aquelles persones menors de seixanta anys que tinguen símptomes i acudisquen al metge se les tractarà com una infecció respiratòria aguda, però no se'ls practicarà un test de covid-19. "Abans —ha dit l'experta— una persona quan tenia simptomatologia lleu anava al metge i no li feien una prova diagnòstica per a veure si tenia o no grip. No se sabrà què és, però com ha passat tota la vida". L'objectiu és la "normalització" del coronavirus dos anys després de l'inici de la pandèmia.

Aquest nou sistema de vigilància, la part tècnica de la qual està elaborada i consensuada a tot Espanya, es donarà a conéixer aquesta mateixa setmana a la Comissió de Salut Pública. Segons ha indicat Vanaclocha, no tardarà molt a posar-se en marxa.

Increment de casos després de les festes

La subdirectora general d'Epidemiologia preveu un increment de casos de coronavirus posterior a les festes de Falles de València i la Magdalena de Castelló. Ha matisat, però, que el fet important "és veure com estan els hospitals". "A pesar que no hi ha les restriccions que hi havia abans, sinó moltíssimes menys, ens hem estancat, però a escala hospitalària continuem baixant una miqueta", ha destacat.

Després de la setmana festiva, indica, des de la Conselleria de Sanitat esperen "que hi haja un repunt de casos, però que això tinga un impacte molt xicotet en l'àmbit de la situació hospitalària". Segons Herme Vanaclocha, "Pujarem una miqueta, però esperem que no siga molt —ha dit Vanaclocha— perquè hi ha moltíssima població vacunada i moltíssima ha passat la malaltia".

També et pot interessar

stats