Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Sanitat posa en marxa una campanya de sensibilització per l'augment de les agressions a sanitaris

La Conselleria posarà més seguretat als centres més conflictius i actualitzarà l'aplicació informàtica Codi Alerta

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, atén als mitjans / GVA

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de sensibilització per a combatre les agressions a professionals sanitaris, amb el lema "Agredir-los és delicte", amb l'objectiu de frenar aquests atacs. Així ho ha anunciat aquest dimarts el conseller Marciano Gómez, amb motiu del Dia Europeu contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris.

Gómez ha lamentat l'augment gradual d'aquestes agressions des del 2010, any dels primers registres, i que s'han accentuat a partir de la pandèmia de la covid fins a les 1.192 agressions registrades el 2023. És un increment del 22,25%. Mentre que el nombre d'agressions físiques s'ha mantingut relativament estable (fins a 161, un 13,5% del total), les verbals han passat de 29 el 2010, a 1.031 insults de diversa consideració el 2023 (un 86,5% del total). Per províncies, a Alacant es van registrar durant el passat exercici 411 agressions (el 34,50%), altres 659 a València (el 55,25%) i 122 més a Castelló (un 10,25%).

Per sexes, tres de cada quatre víctimes d'agressions van ser dones, amb 912 casos (76,51%), enfront de 280 atacs dirigits a homes (23,48%). La taxa d'incidència és de 17,77 sobre més de 67.000 treballadors, dels quals 50.829 són dones i 16.245 són homes, segons dades de Sanitat.

Gómez ha explicat que la campanya se centra aquesta vegada en la figura de l'agressor, no en els agredits, per a "intentar conscienciar a la població i promoure el respecte i suport a tots els professionals del sistema", ha assenyalat el conseller. El missatge de la campanya "incideix en el fet que les agressions al personal sanitari són delicte i, en tindre la consideració d'autoritat pública, suposa un agreujant en les agressions comeses i tenen conseqüències en forma de penes, sancions i multes", ha explicat el conseller.

En la campanya es veu a l'agressor identificat amb noms i cognoms ficticis, al costat de sentències que corresponen a condemnes reals sobre delictes comesos contra el personal sanitari. Els cartells de la campanya informen que qualsevol insult, amenaça, vexació o agressió al personal sanitari en la pràctica de les seues funcions, suposarà l'exercici immediat d'accions legals, inclosa la via penal contra els responsables.

Cartell contra les agressions al personal sanitari / GVA

A més, la campanya es difondrà a través de cartelleria en centres sanitaris, bàners en premsa digital, vídeos en televisions locals i comarcals, o en xarxes socials, falques en emissores de ràdio i tanques als Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), metro i tramvia, fins al 31 de març.

Increment de seguretat en els centres més conflictius

A més, s'augmentarà el personal de seguretat en els centres de salut més conflictius. Encara que el Codi Penal ja és "prou explícit" en tractar als sanitaris com a autoritat pública, Gómez s'ha mostrat partidari d'introduir qualsevol "matís" que millore el marc normatiu "fins a fer possible anul·lar qualsevol classe d'agressió".

Els agredits són els sectors professionals de la medicina, infermeria, administració i zeladors. En atenció especialitzada, la taxa més gran d'incidència d'agressions es dona contra professionals d'infermeria, seguida de zeladors i personal tècnic en cures auxiliars d'infermeria. En atenció primària, el risc és major en personal administratiu i zeladors, seguit pel personal facultatiu.

Entre les causes més freqüents de les agressions registrades figuren l'estat d'embriaguesa, consum de drogues o agitació de l'agressor, seguit de la demanda d'atenció immediata, el desacord amb les normes del centre (horaris, organització) i la disconformitat amb la informació rebuda o tràmits burocràtics, així com la demanda d'atenció sense cita o fora de cita.

Renovació del codi d'alerta

Respecte a les mesures de seguretat implantades en tots els departaments de salut, la Conselleria ha destacat l'ús de l'aplicació informàtica Codi Alerta, en la qual s'està treballant per fer una actualització. Instal·lada en els ordinadors de tots els llocs de treball dels centres sanitaris públics, permet millorar la seguretat emetent un missatge d'alerta a tants ordinadors com es desitge i avisant del lloc de l'agressió.

Amb la modernització d'aquesta eina es persegueix incrementar les possibilitats d'auxili, ja que l'avís es realitzarà emetent un so. D'aquesta manera els companys seran alertats, encara que no estiguen davant de l'ordinador.

A més, la Conselleria de Sanitat ha oferit per a tots els professionals l'actualització del curs en línia en prevenció d'agressions. L'any 2023, es van fer sis edicions amb 1.436 participants i altres 107 tallers pràctics, amb 1.952 participants

Educació

També et pot interessar