Sanitat prepara un protocol específic per a la submissió química per punxades

Ara mateix s'aplica el d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals, vigent des del 2019 

Dues xiques en una discoteca
Dues xiques en una discoteca / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat prepara un protocol específic per a atendre possibles casos de submissió química mitjançant punxades de drogues, arran del degoteig de denúncies que s'estan registrant en les últimes hores. Aquest document complementarà l'actual protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana, fins ara el que s'està utilitzant davant aquest tipus de situacions. 

Sanitat ha constatat alguns casos de dones que han acudit a hospitals de la Comunitat Valenciana reportant haver sentit com els clavaven una agulla en les extremitats. D'acord el recompte d'À Punt NTC hi ha almenys una dotzena de pacients ateses en centres sanitaris i hi ha constància de cinc denúncies interposades davant les forces policials o els jutjats: tres a Xàtiva, una a Dénia i la cinquena a la Vall d'Uixó.

En aquests moments se'ls aplica el Protocol d'atenció a víctimes d'agressions sexuals de 2019, que recull tots els casos de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual (agressió sexual, abús i assetjament a majors i menors de 18 anys), els òrgans competents jurídics, policials i de suport a les víctimes, els drets d'aquestes, les obligacions dels intervinents en l'àmbit sanitari i judicial i el procediment d'assistència sanitària hospitalària, extrahospitalària, atenció a menors i el procediment per a denunciar una agressió sexual.

Un dels apartats de l'actual protocol
Un dels apartats de l'actual protocol / À Punt NTC

El document també contempla l'assistència mèdica inicial preferent quan hi ha sospita d'intoxicació o ús de substàncies facilitadores d'assalt sexual o drogues de submissió química, i en aquest cas s'ha de comunicar al personal medicoforense perquè valore la necessitat que s'obtinguen mostres de sang i orina abans que la pacient hi arribe, assegurant la cadena de custòdia d'aquestes.

Precisament el tipus de substàncies que se sospita que usen els presumptes agressors en les punxades dificulten la detecció de casos. Són fonamentalment dos, l'escopolamina o popularment coneguda burundanga, i el GHB o èxtasi líquid. No tenen cap sabor ni olor i passen desapercebudes com l'aigua, i a més es metabolitzen molt ràpid en l'organisme, per la qual cosa desapareixen sense deixar rastre en orina o sang al cap de tres hores, explica a À Punt el metge forense Santiago Rincón.

Infermers en zones d'oci

El Col·legi Oficial d'Infermeria de València ha reclamat a Sanitat que accelere el protocol contra la submissió química davant l'"alarmant augment de denúncies de punxades" i la concentració durant el mes d'agost de festes populars i festivals de música en les quals es produeix aglomeració de joves. El sector planteja que hi haja un infermer en cada zona d'oci (o de discoteca) com a figura per a donar cobertura de cures en aquestes atencions.

L'organització ha assenyalat que són les infermeres les professionals que han de prendre les mostres per a les anàlisis toxicològiques (sang i orina) i per a detectar l'exposició a material biològic. I per això, han de conéixer de primera mà el protocol, que també ha d'incloure profilaxi de postexposició. És a dir, prendre medicaments en les 72 hores posteriors a una possible exposició a hepatitis C (VHC), sida (VIH) i altres malalties que es puguen haver contret per l'estat de l'agulla.

L'oci es reivindica segur

La Federació d'Oci (Fotur) ha assegurat a Efe que també està a l'espera d'una guia específica per a saber com actuar davant dels casos de punxades i ha recordat que en els locals el personal de seguretat privada ja para atenció i protecció a la víctima davant qualsevol incident. Fins al moment, l'entitat no té coneixement de cap cas d'aquest tipus, segons han traslladat en les últimes reunions mantingudes entre membres.

També et pot interessar

stats