Sanitat rebaixarà la puntuació del valencià en les pròximes oposicions

El conseller Marciano Gómez ha assegurat que mantindrà la llengua com a mèrit, però "en la seua justa mesura"

Imatge d'arxiu d'unes oposiciones
Imatge d'arxiu d'unes oposicions / Europa Press

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat que rebaixarà la puntuació que s'atorga al coneixement del valencià en la baremació a partir de les pròximes oposicions que es convoquen: "L'important és tindre els millors sanitaris. No pot ser, com fins ara, que el valencià puntue igual que un doctorat", ha declarat Gómez en una entrevista a Europa Press. Segons l'última baremació aprovada pel Botànic, el valencià es considera un mèrit i s'iguala a tindre un doctorat.

En aquest sentit, Gómez ha explicat que són conscients que a la Comunitat Valenciana hi ha dues llengües cooficials, per la qual cosa es mantindrà el valencià com a mèrit, "però situant-nos en la seua justa mesura". D'aquesta manera, "el que més puntuarà serà el coneixement i l'experiència, per a tindre el millor metge".

A més, ha apuntat que la falta de facultatius és un dels tres grans problemes de la sanitat valenciana, juntament amb l'atenció primària i la salut mental, i per això, ha recalcat que elevarà la veu dels valencians i les valencianes a Madrid. "És una responsabilitat clara del Ministeri i no pot estar de perfil", ha expressat.

Gómez ha insistit en la necessitat que el Ministeri de Sanitat actualitze les places de MIR, per a així poder adoptar mesures innovadores a la Comunitat Valenciana, perquè, segons ell, els mecanismes posats en marxa pel seu antecessor, Miguel Mínguez, com el decret de places de difícil cobertura o les aliances estratègiques entre hospitals, "s'han demostrat insuficients". I posa com a exemple que a l'Hospital de Vinaròs hi ha 44 places sense cobrir.

El conseller ha indicat que es posarà en marxa un marc normatiu específic per als departaments de salut amb problemes de difícil cobertura que incloga millores retributives i curriculars per als professionals, però també organitzatives que poden portar a la reordenació del mapa sanitari.

A més, Gómez no descarta mesures addicionals, entre elles, la contractació, si fora necessari, de metges estrangers amb titulacions homologables com ha fet la Junta d'Andalusia. "Evidentment, intentaré complir la normativa i que totes les contractacions siguen d'especialistes amb MIR, però si no puc fer-ho, haurem de contractar facultatius extracomunitaris per a poder donar atenció als cinc milions de valencians", ha justificat.

Revisió de l'acord de les 35 hores

Així mateix, ha anunciat que revisaran el "mal anomenat" acord de la jornada laboral de 35 hores aconseguit la passada legislatura. Ha assenyalat que "el que es va acordar va ser la reducció d'onze jornades de manera gradual fins a l'any 2025" i "no una reducció de la jornada a 35 hores setmanals de dilluns a divendres amb els objectius de conciliació familiar i descansar 48 hores a la setmana".

En aquest sentit, ha advertit que aquesta reducció de jornada el que "genera és un dèficit claríssim de personal quan en aquests moments hi ha 750 places pressupostades que no podem cobrir i un dèficit en l'assistència sanitària en aquests dies". Per això, reavaluaran aquest acord amb l'objectiu que "en aquesta legislatura, de veritat, arribem a un acord sobre les 35 hores setmanals, de 08:00 a 15:00 hores, de dilluns a divendres".

També et pot interessar

stats