Sanitat recomana portar mascareta en almenys tres hospitals pel repunt de la grip
Els sindicats CCOO i Satse denuncien un nivell "alt" de saturació en les urgències d'alguns centres, amb desenes de pacients que esperen llit
El repunt de malalties causades per virus respiratoris, habituals en estes dates, provoca saturacions puntuals en alguns hospitals valencians; és ací on la Conselleria de Sanitat ha començat a recomanar l'ús de la mascareta de manera preventiva. Segons ha pogut confirmar À Punt de Sanitat, la direcció d'almenys tres departaments va enviar fa dies una circular en què s'aconsellava protegir-se amb tapaboques, tant a professionals com a pacients que acudisquen a les instal·lacions. És el cas de l'Hospital General de València, el General d'Alacant i el de Torrevella.
L'inici del 2025 ha portat un repunt de grip i altres infeccions semblants, com ara covid-19 o el virus sincicial (VRS), que és el que afecta els més menuts. Així ho constata l'última actualització de l'informe del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes (Sivira), que elabora setmanalment la Conselleria de Sanitat. Actualment, es registra una incidència de 905,7 casos per cada 100.000 habitants, quasi el doble de la taxa estatal. L'augment de pacients per l'onada de contagis per l'augment s'ha traslladat als centres sanitaris, on es registren esperes que poden arribar a dies.
Sindicats com CCOO i el Sindicat d'Infermeria Satse han denunciat que l'increment dels virus està provocant un nivell "alt" de saturació en les urgències de diversos hospitals, com per exemple el General de València. Desenes de malalts esperen perquè se'ls assigne un llit en planta, i en algun cas la situació és "caòtica", han alertat. A primera hora d'este dijous hi havia 77 pacients ingressats que no tenien lloc. D'ells, 33 estan a la Unitat d'Hospitalització Transitòria (UHT), situada als barracons i on hi ha "un llit al costat d'un altre, separats per cortines en el millor dels casos, amb un lavabo per a cada vint pacients i amb la llum permanentment encesa, dia i nit". Els sindicats denuncien que alguns ingressats poden arribar a passar fins a cinc dies en este lloc, o pot passar també que els donen l'alta sense haver pujat a planta.
Segons les mateixes fonts, citades per EFE, el comité d'empresa va sol·licitar ahir una reunió a la gerència per a abordar l'assumpte, però encara estan a l'espera que els convoquen. Des de l'Hospital General de València, que atén poblacions a l'oest de la ciutat i l'àrea metropolitana, ja van indicar que la pressió assistencial "és alta, com cada any en estes dates en les quals les patologies respiratòries s'accentuen, així com les descompensacions en les patologies persones majors", un fet que fa més lents els fluxos per a ingressar en planta.
Igualment, preocupa l'escenari a l'Hospital de Torrevella, que a poqueta nit de dimecres presentava saturació en els serveis d'urgències. L'increment de pacients amb problemes respiratoris va obligar la direcció del centre a desdoblar habitacions en planta perquè ja no hi quedaven llits.
Una estampa semblant es viu a La Fe i el Clínic de València, amb les urgències de gom a gom i pacients que no caben ni als passadissos. "Hi ha persones pendents de llit en butaques perquè ja no hi ha on ficar-los el llit", asseguren els sindicats. Des del servei d'urgències de La Fe han informat a EFE que la situació és "igual a la d'altres anys" per l'increment d'infeccions respiratòries, i han assegurat que "totes les persones que hi ha en urgències són ateses convenientment".