Sanitat reparteix les primeres vacunes adaptades a la variant òmicron del coronavirus
Ja estan disponibles dosis de la nova versió de Pfizer i l'espanyola Hipra, que s'administraran a pacients que tinguen contraindicats els sèrums d'ARNm
Les comunitats autònomes calfen motors per a la nova campanya de vacunació, que enguany també serà doble per a immunitzar contra la grip i la covid-19. El Ministeri de Sanitat ha distribuït ja les primeres dosis de la nova vacuna de Pfizer, adaptada a la subvariant XBB.1.5. d'òmicron i les de l'espanyola Hipra, que es punxarà a les persones que tinguen contraindicats els sèrums d'ARN missatger. Alguns territoris començaran ja la setmana que ve, tot i que en el cas de la Comunitat Valenciana no serà fins al 16 d'octubre.
Fonts del departament que dirigeix José Miñones han informat a Efe que la primera tanda de dosis actualitzades contra el virus del SARS-CoV-2 ja s'ha repartit, tot i que no han precisat en quines quantitats. En tot cas, recorden que la disponibilitat anirà en augment a mesura que avance la temporada.
L'estratègia recentment aprovada en la comissió de Salut Pública, recollida en el document "Recomanacions de vacunació per grip i covid-19 en la temporada 2023-2024 a Espanya", prioritza, com és habitual, els col·lectius poblacionals més vulnerables. Es tracta dels majors de 60 i les persones internes des de fa més de cinc anys en centres de discapacitat i geriàtrics, i pacients de risc per patir altres patologies com a diabetis, insuficiència renal, obesitat mòrbida o malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, embarassades en qualsevol trimestre de gestació o convivents amb persones immunodeprimides, entre altres.
L'esmentat document, aprovat el 12 de setembre, aconsella usar les noves vacunes adaptades a les subvariants d'òmicron, "tret de circumstàncies particulars". "En les persones que tenen contraindicades les vacunes d'ARNm es podran administrar les vacunes de proteïnes disponibles", afig en referència a Bimervax, nom amb què es comercialitza la primera vacuna espanyola que ha rebut llum verda, elaborada pel laboratori de Girona Hipra.
Per a aquesta temporada, es recomana que els grups diana es vacunen contra la covid-19 independentment del nombre de dosis rebudes amb anterioritat —fins i tot si no se n'han posat cap— amb un interval d'almenys tres mesos des de l'última punxada o infecció. I només aquests col·lectius perquè, segons deixa clar Salut Pública, "en aquests moments, considerant la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, no es justifica la vacunació contra la covid de persones no incloses" en l'estratègia.
L'objectiu marcat és aconseguir o superar cobertures de vacunació tant de covid com de grip del 75% en majors i en el personal sanitari i sociosanitari. També s'espera sobrepassar el 60% en embarassades i en persones amb afeccions de risc.
L'únic sèrum disponible a Espanya que no és d'ARNm és el d'Hipra, amb tecnologia que combina la proteïna S de les variants alfa i beta —anteriors a òmicron— amb adjuvant SQBA5, si bé "ha demostrat capacitat de neutralització en soques de SARS-CoV-2 beta, delta, òmicron BA.1 i XBB.1.5", assenyala el text de recomanacions. Autoritzada únicament com a reforç per a majors de 16 anys, fins ara només Espanya ha adquirit 3,2 milions de dosis dels 250 milions que Brussel·les va aparaular amb la biotecnològica —a un preu entre 7 i 9,5 euros cadascuna— en un contracte signat l'agost del 2022. No obstant això, des de Sanitat asseguren que hi ha altres països interessats a tindre-la.
Pel que fa a les actualitzades, Pfizer i Moderna —Novavax no està llesta encara— tenen ja el vistiplau per a comercialitzar-se a la UE, però quan va signar-se l'última versió de l'estratègia només ho estava la primera, que és la que Sanitat ha repartit ja. Comirnaty omicron XBB.1.5, com es diu la vacuna adaptada de Pfizer, es presenta en tres formulacions, de 30, 10 i 3 mg/dosi, indicades per a persones de 12 anys en avant, de 5 a 11, i de 6 a 59 mesos, respectivament.